Skål med färgglad sallad.
© Mikkel Adsbøl

Sallad med spetskål och bär

Denna färgglada sallad boostar dina sunda tarmbakterier så du kan ta upp fler vitaminer, få ett stabilt blodsocker, mycket mer energi och inte minst ett sprudlande humör.

19 september 2016 av Majbritt Louring

Spetskålssallad med bär 

2 personer
1 dl svarta linser (råa)
200 g röd spetskål
En näve färsk libbsticka eller bredbladig persilja
100 g färska jordgubbar
½ röd paprika
2 msk extra jungfruolja
Saft och skal från ½ citron (ekologisk)
Lite svart flingsalt eller vanligt flingsalt
200 g blandade bär, t ex röda vinbär, blåbär och björnbär

Topping

Lite färsk skogssyra
10 pekannötter
10 mandlar eller hasselnötter
10 g mörk choklad, 70 %

Så lagar du spetskålssallad med bär

  • Koka linserna enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och låt dem svalna lite.
  • Skär spetskålen i tunna strimlor.
  • Hacka libbstickan grovt. 
  • Dela jordgubbarna och skär den röda paprikan i strimlor. 
  • Blanda linser, kål, libbsticka, jordgubbar, röd paprika, olja, citronsaft och citronskal.
  • Blanda resten av bären i salladen och lägg upp med skogssyra. 
  • Rosta pekannötterna i en torr stekpanna och strö dem över salladen.
  • Toppa med hackad choklad.
Näringsinnehåll per person
Energi: 542 kcal
Protein: 16,7 g
Fett: 31,3 g

Kolhydrater: 55,4 g
Kostfiber: 11,9 g

Därför är rätten så nyttig
Kål och bär har massor av läckra fibrer och antioxidanter, som de goda tarmbakterierna utnyttjar för att växa i antal.

Hitta fler goda skäl till att äta spetskål här.


Kanske är du intresserad av