Banankaka med kakaokvargkräm
8 personer
3 stora bananer, väl mogna2 ägg
1 dl akaciahonung
½ dl kokosolja, smält
4 msk kvarg eller grekisk yoghurt
1 tsk natron
½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
¹⁄³ tsk havssalt
2 dl bovetemjöl
30 g mörk choklad, 70 %
Kakaokvargkräm:
2 dl kvarg
1 msk mörkt kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
1 msk akaciahonung
Topping:
½ banan
20 gram choklad
Så bakar du banankaka med kakaokvargkräm
- Mosa bananerna med en gaffel och blanda moset väl med övriga blöta ingredienser. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga.
- Klä en springform med 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 45–50 minuter i 175 grader. Kakan är färdig när du kan sticka ner en trästicka i den och det inte är någon smet på stickan när du drar upp den. Låt kakan svalna på galler.
- Rör ihop kvarg, kakao, vanilj och honung till en kräm.
- Ta ut kakan ur formen när den har svalnat och toppa den med kakaokvargkräm. Lägg på bananskivor och grovhackad mörk choklad.
Näringsinnehåll per person:
Energi: 294 kcal
Protein: 8,3 g
Fett: 9,4 g
Kolhydrater: 44,9 g
Kostfibrer: 2 g