Rund kaka med dekoration
© Wichmann+Bendtsen

Matcha-rawcake med mynta och citron

Prova det här receptet på matcha-rawcake med pynt. Perfekt dessert för att skämma bort familj och gäster.

22 juni 2016 av Signe Leth

Matcha-rawcake med mynta och citron

6 personer

Botten
6 dadlar
55 g mandlar

Vitt lager
145 g cashewnötter (osaltade), blötlagda i vatten i minst 5 tim
3 msk pressad citron
2 msk akaciahonung
2 msk kokosolja
½ dl mjölk, gärna havremjölk

Grönt matcha-lager
Hälften av det vita lagret – läs mer i receptet
1–2 tsk matcha
½ tsk vaniljpulver
1 näve myntablad

Topping
5 hackade pistagenötter
Frystorkade hallon

Flytande choklad
1 tsk kokosolja
1 tsk raw kakaopulver eller vanligt kakaoulver
½ tsk akaciahonung
Lite vaniljpulver
Ev en nypa salt

 

Så lagar du matcha-rawcake med pynt

Botten

  • Mixa mandlarna snabbt i en matberedare, tills de är finhackade.
  • Tillsätt dadlarna och mixa igen, tills du har en sammanhängande massa.
  • Fördela massan i en liten form med löstagbar botten med bakplåtspapper i.
  • Pressa ner dadelmassan i formen och hela vägen ut till kanten.

Vitt lager

  • Mixa alla ingredienser, tills du har en jämn och krämig massa.
  • Häll över hälften i formen. Lyft gärna formen lite och låt den falla ner mot bordet för att slå sönder luftbubblor så att kakan blir jämn.
  • Om det finns tid så ställ gärna in formen en stund i frysen, innan du lägger på det gröna lagret.

Grönt lager

  • Mixa matcha, vaniljpulver och mynta med resten av det vita lagret.
  • Häll sedan den gröna massan på det vita lagret, och upprepa tricket med att låta formen falla ner mot bordet.
  • Sätt kakan i frysen i minst 3–4 timmar, så den blir ordentligt fast.
  • Ta ut kakan ur frysen cirka 30–45 minuter före servering. 
  • Kakan ska inte vara hård och fryst, utan lätt att skära och med en konsistens som påminner om cheesecake.
  • Dekorera kakan en stund innan servering med flytande choklad, hackade pistagenötter och frystorkade hallon.
  • Kakan kan gärna stå i frysen över natten eller längre, men då behöver du ta ut den i lite bättre tid än det rekommenderade.

Näringsinnehåll i matcha-rawcake med pynt per person
Energi: 296 kcal
Protein: 6,8 g
Fett: 20,1 g
Kolhydrater: 23,4 g
Kostfiber: 2,7 g

Kanske är du intresserad av