Kaka med kikärter.
© wichmann+bendtsen

Kikärtskaka med proteiner, sunt fett och helt utan mjöl

Du känner säkert igen dem bäst som ingrediens i hummus och falafel, men de små protein- och fiberrika kikärterna är perfekta i sallader och gryträtter – ja, även i kakor.

30 augusti 2017 av Signe Leth

Blondies med kikärter, jordnötssmör och tahiniglasyr

9 stycken

1 burk kikärter eller 240 g kokta
1 ägg
½ dl akaciahonung
1 msk tahini
1 dl jordnötssmör
1 tsk vaniljpulver
1 dl kokossocker eller vanligt socker
½ tsk bakpulver


Tahiniglasyr:

1 tsk tahini
1 tsk akaciahonung
1–2 tsk vatten
¼ tsk vaniljpulver
1 nypa salt


Topping:

100 g bär
Ev ätbara blommor

Så gör du

  • Mixa alla ingredienserna i en mixer tills kikärterna är helt mixade och du har en fin kakdeg.
  • Häll upp degen i en form (20 x 20 cm) och grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter tills den är lätt gyllene.
  • Rör ihop alla ingredienserna till tahiniglasyren och ställ den åt sidan.
  • Ställ kakan på ett galler och låt den svalna i formen.
  • Dekorera kakan med glasyren och skär den i 9 bitar. Lägg upp med färska bär och ev blommor.

Näringsinnehåll per bit:

Energi: 195 kcal
Protein: 6,2 g
Fett: 9 g
Kolhydrater: 23,8 g
Kostfibrer: 2,7 g

Kanske är du intresserad av