Glas med chiamousse
© David Frenkiel

Chiamousse med varm äppelcrunch

Sugen på något nyttigt att skämma bort dig med? Prova då den här fantastiska desserten med chiafrön och äppelcrunch.

11 oktober 2016 av Luise Vindahl

Chiamousse med varm äppelcrunch

6 personer


Chia-mousse
250 ml mjölk (t ex komjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk)
4 msk chiafrön
Skal från ½ ekocitron


Äppelcrunch

1 stort äpple
1-2 msk smör/kokosolja
1–2 msk flytande honung/lönnsirap
60 ml solrosfrön
60 ml pumpafrön
60 ml hasselnötter
½ tsk kanel
1 knivsudd mald ingefära
1 knivsudd havssalt

Till servering
6 tsk nötsmör
12 msk grekisk yoghurt, 10 %, eller kokosyoghurt
½ äpple, i tunna klyftor

Lite honung/lönnsirap

Så gör du chiamousse med varm äppelcrunch

Chiamousse

  • Blanda mjölk, chiafrön och citronskal i en skål och ställ åt sidan i 15–30 minuter. 
  • Rör av och till. 
  • Tillsätt ev lite honung.
Äppelcrunch
  • Skär äpplet i små tärningar. 
  • Smält smör och honung i en panna. 
  • Tillsätt äpple, solros- och pumpafrön, hasselnötter och kryddor och låt sjuda i 7–8 minuter. 
  • Rör av och till, tills äpplet är mjukt och gyllene och frön och nötter är spröda.
Servering
  • Ta fram 6 dessertglas.
  • Lägg ett par skedar chiamousse i botten av varje glas. 
  • Lägg 1 tsk nötsmör ovanpå följt av ett par skedar yoghurt. 
  • Toppa med den varma äppelcrunchen mixat med några äppelklyftor och lite honung eller lönnsirap.
Näringsinnehåll per person
Energi: 236 kcal
Protein: 8,9 g
Fett: 17,6 g

Kolhydrater: 13,1 g
Kostfiber: 3,7 g

Kanske är du intresserad av