Bröd på skärbräda i trä

Finns det något godare än hembakat bröd?

© iStock

Gör ditt bröd nyttigare

Det behöver inte vara onyttigt att äta bröd. Och det är enkelt att baka ditt eget sunda bröd. Följ de här tipsen och kom igång från början.

26 april 2018 av Irene Brøndum

Kom igång från starten med 6 smarta brödtips

Du kan visst äta bröd utan att gå upp i vikt eller skada din hälsa. Och bakar du det själv, vet du precis vad det är i och undviker de onyttiga fällor som ofta finns i brödet du köper hos bagaren eller i mataffären. Följ de här tipsen och kom igång från början med ditt eget sunda bröd.

  • Låt ungefär hälften av mjölet i degen vara fullkornsmjöl. Du kan till exempel använda grovt rågmjöl, grahams mjöl, fullkornsvetemjöl, fullkornsspelt eller vitt rågmjöl. Kom ihåg att fullkornsmjöl kräver lite mer vätska än vanligt mjöl. 
  • Du kan inte baka på enbart fullkornsmjöl eftersom det jäser för dåligt, så komplettera med till exempel vanligt vetemjöl eller fint speltmjöl. 
  • Tillsätt gärna rivna grönsaker, hela kärnor och kanske lite protein i form av keso eller kvarg. Det gör brödet mer luftigt och mättande. 
  • Knåda degen ordentligt tills du har en konsistens som är mjuk, elastisk och ganska blöt. 
  • Låt degen jäsa länge och använd eventuellt surdeg. Då kan det färdiga brödet nämligen ligga i flera dagar utan att bli torrt och trist. Du kan hitta ett läckert recept på surdeg här. 
  • Om du vill veta om ditt bröd är färdigbakat kan du knacka lätt på undersidan – om ljudet låter ihåligt är brödet färdigt att tas ut ur ugnen.

Få fler tips på hur du bakar sundare här.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar