Tjocka pannkakor med hallonsylt

Härliga pannkakor som kan frysas in.

3 september 2015 av I FORM

Pannkakor (42 st)

25 g jäst
5 dl mjölk
100 g bovetemjöl
125 g vetemjöl
1 tsk råsocker
4 ägg
1 msk nötolja


Tillagning

Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt därefter bovetemjöl, vetemjöl, socker och äggulor i (spara vitorna) och rör till en jämn smet. Ställ smeten svalt i 2 timmar. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten tillsammans med olja. Grädda plättar (blinier) i en plättpanna eller en liten stekpanna med teflonbeläggning. Pensla bara pannan med olja till första laggen. Servera med hemlagad hallonsylt.

Tips:

Blinierna kan frysas om det blir några över.

HALLONSYLT MED CITRON

1–2 burkar, beroende på storlek

300 g hallon
150 g råsocker
1 vaniljstång
2 ekologiska citroner
2 msk hallonvinäger


Tillagning

Om frysta hallon används läggs de för att tina i en sil. Lägg sedan hallonen i en kastrull med ljust socker och ställ in i kylskåpet över natten. Tillsätt vaniljkornen och lägg ner den tomma stången. Riv skal från citronen och häll i hallonvinäger. Rör om ordentligt, koka upp och ta det från värmen direkt. Häll på rena burkar och låt sylten svalna.

Kanske är du intresserad av