Saftig, god och snål på kalorier.

Apelsinkaka med mandlar

Bara 65 kalorier per bit.

25 oktober 2010 av I FORM

20 bitar

  • En springform, 24 cm, gärna med teflonbeläggning eller en fyrkantig form, 21 x 21 cm (2 liter), ev av silikon.
  • Bakplåtspapper
  • 1 stor ekologisk apelsin eller 2 mindre, total vikt cirka 300 g

  • 100 g mandlar (ska inte skalas)
  • 3 stora ägg
  • 70 g ljust råsocker
  • 1 tsk bakpulver


Tilberedning

Lägg de tvättade apelsinerna i en kastrull, täck dem med kallt vatten och koka upp. Sänk värmen, lägg på lock och koka apelsinerna långsamt i 1,5 timmar eller tills du lätt kan trycka ett sugrör igenom frukterna. Låt apelsinerna svalna och häll bort kokvattnet.

Dela apelsinerna i klyftor och purea dem (använd en mixer).

Mal mandlarna och blanda dem med socker och bakpulver. Vispa apelsinpuréen och hela ägg, blanda ner mandlarna. Lägg bakplåtspapper i botten av formen, häll i degen och grädda kakan i 170°i cirka 40–45 minuter.

Tips på smakvariation

Använd cashewnötter i stället för mandlar. Hasselnötskärnor går också bra.

Kanske är du intresserad av