Chokladkaka

Chokladkaka med chili

Mörk och mjuk chokladkaka med en twist.

20 februari 2007 av I FORM

16 personer

250 g mörk choklad (minst 70 procent kakao)
250 g ljust muscovadosocker
1 röd chili
1 vaniljstång
125 g osaltat smör
125 g hasselnöts-, valnöts eller macadamianötolja
8 ägg


Garnering:

2 msk rivet apelsinskal


Tillagning av chokladkaka

Smält chokladen långsamt i en kastrull och tillsätt hälften av sockret. Hacka chilin jättefint, ta bort vaniljkornen från vaniljstången och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med smör och olja.

Låt massan svalna. Skilj äggvitorna från gulorna i en annan skål och vispa dem halvstyva. Tillsätt resten av sockret och vispa vidare tills äggvitorna blir helt styva.

Rör ner äggulorna i chokladmassan. Vänd sedan ner äggvitorna i chokladmassan och häll det i en ugnsfast form.

Grädda chokladkakan i 200 grader ca 45 minuter. Låt kakan svalna ordentligt innan du skär upp den - helst ska chokladkakan bakas dagen innan den ska ätas, så att chilin får tid på sig att avge smak. Riv lite apelsinskal på toppen av chokladkakan som garnering.

Nyttig och läcker garnering

Mixa frysta blåbär, jordgubbar eller hallon med lite socker - och sila massan. Servera bären till chokladkakan med kesella och färsk citronmeliss eller mynta - mums!


Näringsinnehåll

per portion (ca 80 gram):

Energi: 330 kcal

Fett: 24,5 gram

Protein: 4,8 gram

Kolhydrater: 22,1 gram

En njutning du förbränner lite enklare

Den här chokladkakan är naturligtvis inte ett smalrecept, men när du tillsätter chilin sätter du lite extra fart på din förbränning, så att inte alla extraklorier blir till fett.

Kanske är du intresserad av