Här i konditoriets fönster ligger en av de största bovarna i västvärldens kostutbud: Vitt bröd. Det anser professor Walter Willett, världens mest citerade näringsforskare, och många av hans kolleger.

Vitt bröd är farligare än smör och fläskkött

Om du skär ner på smör, fläskkött och vispgrädde för att värna om ditt hjärta och i stället väljer franskbröd, ris och pasta gör du din hälsa en stor otjänst. De ”vita” kolhydraterna är troligen ännu skadligare för hjärtat.

1 juni 2010

Den slutsatsen drar världens mest citerade näringsforskare, Harvardprofessorn Walter Willett, som nyligen debatterade mättat fett med flera andra av världens ledande forskare i Köpenhamn, inbjuden av professor Arne Astrup. Det slutade med att de talade lika mycket om kolhydrater som mättat fett.


Professor Walter Willett anser att de vita kolhydraterna är den största boven i vår kost.


Hans uttalanden backas upp av en banbrytande ny dansk studie från Århus Universitetssjukhus, som visar att risken att drabbas av blodpropp i hjärtat ökar med 33 procent när du äter vitt bröd. Undersökningen har i dagarna publicerats i American Journal of Clinical Nutrition.

Motbevisar Livsmedelsverket

Med stöd i den danska studien motbevisar Walter Willett till exempel Livsmedelsverkets rekommendationer, som lägger stor vikt vid att skära ner på fettet och i stället äta fler kolhydrater. De flesta tolkar råden som en uppmaning att låta bli köttbitarna till fördel för ciabattabröd, jasminris och pastaskruvar – i stället för att välja de grova fullkornsvarianterna. Trots att kostråden de senaste åren tydligt rekommenderar oss att äta 75 g fullkorn om dagen. Om vi följde det rådet skulle vi vara friskare och leva hälsosammare.

Forskarna slår en gång för alla fast hur skadligt det är att stoppa i sig en massa vita kolhydrater i form av ljust bröd, vitt ris, vit pasta, potatis och socker. Det är i själva verket de som är de största skurkarna i våra moderna kostvanor i väst. Så när du står vid pastahyllan i snabbköpet med en klassisk vit pasta i den ena handen och en fullkornspasta integrali i den andra, väljer du inte bara mellan en nyttig och en ännu nyttigare matvara, utan snarare mellan en invitation till blodproppar – och en matvara som skyddar ditt hjärta.

Kanske är du intresserad av