Kvinna springer i naturen.
© iStock

Så viktigt är protein om du ska springa långt

Springer du mer än 20 kilometer ska du, enligt en ny studie, komma ihåg att tanka upp med goda proteinkällor.

14 september 2016 av Irene Brøndum
Långdistanslöpare behöver mycket mer protein än man hittills har trott. Det visar en ny studie där man har använt en ny teknik för att mäta proteinförbrukningen bland löpare. Som långdistanslöpare behöver du protein för att reparera skadad vävnad efter den fysiska ansträngningen.


I den nya studien rekommenderas att man som långdistanslöpare får i sig 1,8 g protein per kg kroppsvikt på löpdagar. För en kvinna på 65 kg motsvarar det:
  • 4½ burkar tonfisk
  • 6 kycklingfiléer
  • 425 gram röda linser
  • Ett halvt kilo mandlar
  • 1 liter skyr

Det är smart att variera proteinkällorna och fördela intaget av protein över hela dagen, så du får det bästa utbytet av proteinerna.

Kanske är du intresserad av