Lär dig skillnaden på kolhydrater

Blir du förvirrad av allt prat om glykemiskt index? Vi lär dig skillnaden mellan kolhydrater och kolhydrater.

29 oktober 2010 av I FORM

Det finns kolhydrater i många av de livsmedel som utgör vår baskost. Men det är stor skillnad på hur snabbt kroppen upptar olika kolhydrater i olika matvaror. Glykemiskt index (GI) är ett sätt att ranka maten. De som ger snabb energi har ett högt GI, de moderata ett medel och de långsamma kolhydraterna ett lågt GI.

Livsmedel med högt GI:

Vitt bröd, baguetter, vitt ris, cornflakes, morötter, kokt potatis, bananer, russin, honung, chokladkakor, energidrycker med glukos.

Livsmedel med måttligt GI:

Wienerbröd, socker, fibertrim, spagetti, nudlar, "brunt" ris, müsli, havregryn, digestivekex, ärtor, chips, energidrycker med sukros

Livsmedel med lågt GI:

Rågbröd, bakade bönor, sojabönnor, kikärtor, linser, haricots verts, äpplen, apelsiner, körsbär, dadlar, råa fikon, persikor, plommon, merjeriprodukter som t ex ost och mjölk.

Texten fortsätter under annonsen

Kanske är du intresserad av

Texten fortsätter under annonsen

Texten fortsätter under annonsen