© wichmann+bendtsen

Kokosolja – håller cellerna unga

Förutom att dofta gott och ha en söt, mild smak innehåller kokosolja fettsyror som håller kroppens celler unga.

26 januari 2016 av Irene Brøndum

Den väldoftande kokosoljan har med sin milda och söta smak blivit ett populärt alternativ till smör och solrosolja. Det exotiska fettämnet är värmestabilt och en god källa till kort- och mellankedjade fettsyror, som i djurförsök har visat sig hålla cellerna unga.

KOKOSOLJA innehåller mellankedjade mättade fettsyror. Dessa fettsyror ökar din energiförbrukning och håller cellerna unga. Kokosolja innehåller också lite kortkedjade fettsyror, som visar tecken på att kunna bekämpa virus.

 

Vad är den bra för?

  • Den förebygger förkylningar. Kokos­olja innehåller små mängder kaprylsyra, som har antibakteriella egenskaper.
  • Om du äter kokosolja istället för smör, palmfett eller stärkelse, kommer risken för hjärt-kärlsjukdom att minska.
  • Dina celler åldras långsammare. Fettet ombildas till ämnen som hjälper cellerna med att reparera sig själva och återfå sin funktion.

 

Bästa vän med: Morot

Fettet i kokosoljan hjälper till med att ta upp de brandgula rötternas A-vitamin. A-vitamin är viktigt för att synen, slemhinnorna och immunförsvaret ska fungera optimalt.

 

Lämpar sig för:

  • Smoothies, orientaliska rätter, kakbakning, i gröt, hemlagad Bounty, glass och att poppa popcorn i.
  • Stekning vid höga temperaturer då oljan är så mättad att det inte bildas några skadliga föreningar när den värms upp.
  • Att smörja på vintertorr hud så den blir bebismjuk och doftar av sommar.

Kanske är du intresserad av