Bananskal på trägolv.

Därför ska du äta bananskalet

Stopp! Slänger du också bananskalet? Vi har en mycket bättre och nyttigare idé.

26 juli 2016

Bananskal är för de flesta skräp eller något man kan halka på, men om du använder det rätt finns det massor av vitaminer och fibrer att hämta. Enligt en undersökning i Journal of Applied Biochemistry and Biotechnology innehåller bananskalet både magnesium, kalcium, A- vitamin, B6 och B12, som bidrar till att stärka både skelettet och ditt immunförsvar och boosta humöret utan att få extra kalorier.

Så använder du bananskalet

Du behöver dock inte äta banan med skalet på för att få i dig allt det nyttiga, bananskalet är nämligen inte så lättsmält för magen. Om du vill få ut mesta möjliga av bananskalet kan du istället mixa det och använda i t ex smoothies. Men kom ihåg att välja ekologiska bananer, så du inte får bekämpningsmedel i smoothien. Bananskalet blir sötare ju mognare bananen är, så nästa gång du tänker slänga dina övermogna bananer i skräpet kan du istället göra en lite sundare smoothie med extra gott samvete.

Kanske är du intresserad av