Kvinna håller i påse med grönsaker.
© Colourbox

Så får du tillräckligt med grönsaker

Det behöver varken ta lång tid eller vara svårt att äta fler grönsaker. Här är 3 enkla tips som får dig att äta mer grönt.

10 mars 2017 av Maria Albøg Jespersen

Förbered grönsaker för hela veckan

Även om du inte har tid att kasta dig ut i stora kulinariska projekt när du kommer hem från jobbet, är det flera saker du kan göra för att få in mer frukt och grönt på menyn hemma. 

Nyckeln är förberedelse. På helgen kan du lugnt och smidigt förbereda dina grönsaker för hela veckan. Exempelvis kan du riva morötter eller kål, så du har fyllning till en köttfärssås eller enkel råkost till en bit fisk. Gör gärna stora portioner, så du har mat till flera dagar. 

Se här hur du smyger in mer grönsaker i dina måltider.

Men tänk på att grönsakerna inte tål ljus och syre så bra. Grönsakernas vitaminer och naturliga innehåll av antioxidanter kan därför gå förlorade, när de bearbetas flera dagar i förväg. 

Men det finns en riktigt enkel lösning. Du kan förvara alla grönsaker i en lufttät behållare. För att förlänga hållbarheten ytterligare kan du lägga lite fuktigt hushållspapper i botten och överst i grönsaksbehållaren. Pressar du även över lite citron, förhindrar du också att de skurna grönsakerna blir bruna och tråkiga. 

Så gör du

1. Grönsaker med mycket vatten i

Skär grönsakerna i stavar och ät dem som gröna snacks. Du kan också köra squash i en så kallad spiralimaskin, som kan förvandla flera slags grönsaker till läckra spaghettistrimlor. 

10 grönsaker som kan ersätta dina pasta.

Hållbarhet efter bearbetning: 1–2 dagar i kylskåp

2. Rotfrukter

Riv dem, ugnsgrilla dem i stavar, eller skär dem fint på ett mandolinjärn och använd de tunna skivorna i en sallad eller som fyllning i gryträtter. 

Här är 9 rotfrukter med tillhörande recept, som boostar din hälsa.

Hållbarhet efter bearbetning: 3–4 dagar i kylskåp

3. Kål

Ta bort de dåliga yttre bladen och skär kålen fint. Se till att kålbitarna inte blir för stora, så de inte är svåra att tugga. Tillsätt ev en dressing baserad på vinäger eller citron, så håller kålen sig längre. Ät kålen rå, eller lägg den i wokrätter.

Här kan du få inspiration till läckra och nyttiga rätter med kål.

Hållbarhet efter bearbetning: 3–4 dagar i kylskåp

Grönsaksgaranti i vardagen

Det är lätt att glömma och hoppa över grönsakerna i en hektisk vardag. I motsats till all onyttig mat vi äter så kräver frukt och grönsaker nämligen lite arbete för att det ska bli gott. Vill du gärna se till att din familj får tillräckligt med fiberrika, nyttiga grönsaker och frukt? Då är en Cutter & Slicer kanske en bra idé.

Med Cutter & Slicer kan du snabbt och enkelt skära grönsaker och frukt i både fina och lagom stora munsbitar. Du får med en mängd olika knivblad, som passar till alla former av frukt och grönsaker. Efter användning är det bara att stoppa allt i diskmaskinen, så du slipper diska för hand.

Just nu får du en Cutter & Slicer tillsammans med 2 nummer av I FORM för bara 49 kronor plus porto. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar