Juicemaskin och frukt på bord.

© Colourbox

Vilken juicemaskin gör nyttigast juice?

Det finns både juicecentrifuger och juicepressar, men vilken typ bevarar mest näring i juicen?

1 november 2016 av Sara Mahler
Bäst är en juicepressare, också kallad slow juicer. Juice, som görs med den, förlorar bara upp till fem procent av den frukt och de grönsaker som du stoppar i den, bl a för att en slow juicer bevarar mer fruktkött – lite som en smoothie – vilket ger mer fruktfibrer i juicen.


I råsaftcentrifugen försvinner 10–15 procent näring i processen. Detta för att råsaftcentrifugen behandlar frukten och grönsakerna något tuffare än en slow juicer och för att juicen utsätts för mer syre.


Testa din nya juicemaskin med 20 läckra och sunda juicerecept.


Centrifugen arbetar med 12 000–14 000 varv i minuten, medan slow juicern ligger nere på 80. Därför behöver du också ha lite mer tålamod med den. Det tar tre–fyra minuter att pressa en liter juice med en slow juicer, medan centrifugen kan göra det på ca 30 sekunder.


I gengäld kan juice från en slow juicer hålla sig två–-tre dagar i kylskåpet, medan centrifugens juice bara klarar ett dygn.


Behöver du en energiboost, eller vill du bli av med några motsträviga extrakilon? Testa då världens bästa juicekur.

Kanske är du intresserad av