Kvinna tar en bit av en brödskiva.

Bröd är gott, men tål du att äta det?

© iStock

Så vet du om du tål gluten

Mer än var tredje kvinna har dagligen problem med magen och många tror att gluten är den stora boven.

26 juni 2017 av Irene Brøndum

Mer än var tredje kvinna har dagligen problem med magen och många misstänker att gluten är den stora boven. 

Typiska symptom

De typiska symptomen är uppblåst mage, luft i magen och viktminskning. Men glutenintolerans kan också göra dig trött och håglös. Om du går runt med en obehandlad glutenintolerans får du också brist på vitaminer och mineraler, eftersom tarmslemhinnan blir förstörd.

Detta kan du göra

Behandlingen går ut på att undvika vete, råg och korn så att tarmslemhinnan kan läka. Det är viktigt att undvika gluten helt – även om du inte känner av det så mycket. Du märker inte alltid att slemhinnan tar skada och om den gör det kan det på längre sikt öka risken för benskörhet och vissa cancerformer. 

Istället för vanliga produkter som bröd, müslibarer, kakor, knäckebröd, frukostflingor och pasta kan du äta produkter som är gjorda på t ex ris, bovete, quinoa eller hirs. 

Inte samma sak som veteallergi

Veteallergi är mer ovanligt än glutenintolerans. Symptomen märks vanligen inom några timmar. Det kan vara i form av klåda i munnen, hösnuva, nässelfeber, astma, kräkningar eller i värsta fall anafylaktisk chock.

Vid veteallergi ska du inte undvika råg, korn och havre, utan bara låta bli vete. Du kan inte heller kasta dig över glutenfria produkter, då dessa i vissa fall innehåller små mängder veteprotein som kan utlösa allergiska reaktioner.   

Kolla in symptomen på glutenintolerans och andra "spannmålssjukdomar" här.

I FORM rustar dig för löprundan

Just nu kan du få en superpraktisk och snygg löparjacka från Active Fit tillsammans med I FORM. Löparjackan är skräddarsydd för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att göra ditt bästa under träningen, oavsett väder och vind.

Få den snygga löparjackan tillsammans med massor av inspiration, tips och sunda recept från I FORM. Du sparar mer än 900 kr!

>>Se supererbjudandet här.<<

Kanske är du intresserad av