Kvinna äter av en limpa bröd.
© colourbox

Så påverkas kroppen av gluten

Vitt bröd har länge varit en utskälld matvara ... Och av goda skäl. Läs här hur kroppen påverkas av gluten.

23 augusti 2016 av Irene Brøndum
Forskarna tittar noga på gluten och misstänker att det har en negativ effekt på sammansättningen av tarmbakterierna. Teorin är att gliadin, som är ett protein som finns i det innersta av bland annat vete, kan medverka till att bryta ned tarmslemhinnan så att skadliga ämnen lättare tränger ut i ditt blod. Det startar en inflammation i ditt inre, vilket ökar risken för både livsstilssjukdomar och övervikt.


Guide: Så äter du glutenfritt

Hejdå till gluten betyder inte bara hejdå till vanligt vitt bröd och pasta, utan också till pizza, panering, skorpor, kex och kakor. Istället kan man äta glutenfria havregryn, quinoa, ris, potatis och bovete.

Kanske är du intresserad av