Kvinna tänker på avokado.
© Colourbox

Så förvarar du och får en avokado att mogna

Har du flera dagar, en dag eller bara 10 minuter på dig innan du ska servera din omogna avokado? Då får du 6 tips här på hur du ska förvara din avokado, så att den är mogen när DU behöver den.

19 januari 2017 av Cecilie Dumanski

Hemligheten bakom avokado 

Avokadon kan vara lite av ett mysterium. Antingen är den för hård för att äta, eller är den så brun att den åker direkt i skräphinken. Som tur är har vi samlat några smarta knep som gör din avokado mogen, så den är klar när DU ska använda den. 

Mer än 7 dagar

Ska du inte använda din avokado på ganska länge? Och vill du undvika att den blir brun och tråkig? Lägg den då i frysen!

Se här hur du gör

Avokadons textur förändras dock lite i frysen, och därför är vår rekommendation att du använder den tinade avokadon i en läcker guacamole eller en nyttig chokladmousse.

7–2 dagar

En avokado håller i genomsnitt 7–2 dagar, beroende på hur mogen den är. Och det bästa stället att förvara den är i en skål på köksbordet.

Så enkelt testar du om avokadon är mogen:

  • Ta bort den lilla stjälken i toppen

  • Ramlar den av lätt och avokadon är grön under, så är den mogen

1–2 dagar

Har du två eller bara en enda dag på dig för att få din avokado att mogna? Lägg den då i en påse med en mogen banan eller ett övermoget äpple. Bananen och äpplet utsöndrar ethylen, som sätter fart på avokadons mognadsprocess.


Du kan också få en mango att mogna på samma sätt. Och med en mogen mango och avokado kan du göra en sund och tropisk sallad.

En dag

Trodde du att din avokado var klar för att ätas? Och därför har du delat den på mitten? Då kan du fortfarande förvara den på ett sätt som inte gör den oätlig.

Så gör du:

  • Pressa över båda halvorna

  • Stäng ihop dem igen

  • Rulla in avokadon i plastfolie eller lägg den i en lufttät burk

  • Lägg den i kylskåpet

10 minuter

Är gästerna på väg? Och är avokadon fortfarande inte klar? Lägg den då i ugnen. Värmen snabbar på mognadsprocessen.

Så gör du:

  • Packa in avokadon i aluminiumfolie, med skalet kvar.

  • Lägg den i ugnen i 10 minuter* på ca 100 grader.

*Är avokadon verkligen stenhård kan det krävas lite mer än 10 minuter.

30–60 sekunder

Vill avokadon bara inte mogna? Ge den då 30–60 sekunder i mikrovågsugnen på hög effekt.

Smaken kan ändra sig lite när du värmer upp den, men ska du använda den till guacamole så gör det ingen skillnad.

Kanske är du intresserad av