Tarmsystem

Har du problem med magen kanske du ska fundera över vad du stoppar i dig för typ av mat.

© iStock

Så får du kontroll över din matsmältning

Magproblem kan vara väldigt störande, men lyckligtvis finns det mycket du själv kan göra för att slippa gas i magen och plötsliga toalettbesök. Se bara här!

14 augusti 2017 av Maria Albøg Jespersen

Oavsett om du sätter tänderna i en läcker linssallad eller låter dem jobba med ett knippa krispiga morötter är det ditt matsmältningssystem som ser till att du får ut maximalt av matens näringsämnen. 

Men stress, dålig mat och bristande motion kan lätt sätta käppar i hjulet för processen. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att hjälpa magen på traven. Se bara här!

1. Tugga maten noga

Sänk tempot när du äter och tugga med stängd mun. På det viset sväljer du mindre luft, så du slipper gas i magen, samtidigt som tuggandet ger dig en större mättnadskänsla. 

2. Drick vatten

Se till att dricka rikligt med vatten till maten. På så vis kommer maten lättare i kontakt med insidan av tarmarna, vilket sätter igång de så kallade peristaltiska tarmrörelserna som pressar fram maten genom systemet.

3. Fyll på med kostfibrer

De osmältbara kostfibrerna skyddar tarmväggarna och främjar passagen av tarminnehållet genom matsmältningssystemet. Kostfibrer hittar du bl a i grönsaker, nötter och fullkornsprodukter. Få inspiration till fiberrik mat här.  

4. Mata dina tarmbakterier

Mat med levande mjölksyrabakterier, t ex kefir och surkål, är mums för din tarmflora, då de har en så kallad probiotisk effekt. Det minskar bl a risken för diarré samtidigt som mjölksyrabakterierna minskar antalet oönskade bakterier i tarmen.

5. Ät regelbundet

Mag-tarm-systemet har har mycket lättare för att smälta små måltider än stora, så undvik att äta för mycket åt gången. Ät istället jämnt fördelat över dagen. 

Källor: mindbodygreen.com, I FORM m fl

I FORM rustar dig för löprundan

Just nu kan du få en superpraktisk och snygg löparjacka från Active Fit tillsammans med I FORM. Löparjackan är skräddarsydd för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att göra ditt bästa under träningen, oavsett väder och vind.

Få den snygga löparjackan tillsammans med massor av inspiration, tips och sunda recept från I FORM. Du sparar mer än 900 kr!

>>Se supererbjudandet här.<<

I FORM rekommenderar
Får du i dig för många kalorier under dagen? Oavsett om du vill gå ner i vikt eller hålla vikten är I FORM Kostdagbok ett perfekt redskap för att få överblick över din kost och hålla koll på ditt dagliga kaloriintag.
Testa I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar

Kanske är du intresserad av