Kvinna handlar på stormarknad.


© iStock

Enklaste knepet för bra matsmältning

Har du problem med matsmältningen? Då bör du titta närmare på det här knepet! Det är inte så svårt som det kanske verkar.

20 februari 2017 av Anja Bruneskjold

Du funderar kanske inte så mycket över din matsmältning, om du inte har problem med den, vill säga. Men egentligen krävs det inte så mycket kunskap – så länge du får i dig tillräckligt av rätt enzymer när du äter dina tre (helst fler!) dagliga måltider.

Dina matsmältningsenzymer är viktiga

Allt ska smältas – både din cheeseburgare och din nyttiga sallad utan dressing. Matsmältningsenzymerna bryter ner maten i mindre bitar, så att magen lättare kan smälta maten. Och den kan i stort sett smälta allt du sätter i dig! 

Så får du i dig tillräckligt med enzymer

De flesta människor får faktiskt inte i sig nog med enzymer. Och ju äldre du blir, desto mindre magsyra producerar du. Se till att äta mat som inte gör dig uppblåst. Var också noga med att inte äta processad mat. Då är chansen mycket större att du får i dig tillräckligt av de vitaminer som finns i maten och som är bra för kroppen.

Kan jag få nog med enzymer från det jag äter?

Både grönsaker och frukt är rika på matsmältningsenzymer – och så får de magen att arbeta ännu bättre. Några människor har behov av kosttillskott om de t ex äter gluten, mjölkprodukter eller rött kött. Men här kan det vara en bra idé att be sin läkare om råd. På så vis säkerställer du att du får i dig rätt kosttillskott och enzymer för just din mage.

När det kommer till kritan är det viktigaste att du får i dig nog med matsmältningsenzymer. Ät grönt och varierat – och kontakta din läkare om du vill vara säker på att du äter rätt sorts mat.

Kanske är du intresserad av