Kvinna som sprutar eld ur munnen.
© iStock

Chili boostar din hälsa

Chili kan förebygga sjukdomar så att vi lever längre.

19 januari 2017 av Birgitte Muldbjerg

Äter du mycket chili, kan du se fram emot att leva längre och slippa bli sjuk.

Forskare från University of Vermont har till och med kunnat mäta effekten: Äter man chili regelbundet, har man 13 procent lägre dödlighet. Med stor sannolikhet är det ämnet capsaicin som i princip verkar som ren medicin. Capsaicin är det som gör att chili smakar starkt. Enligt forskarna stimulerar capsaicin ett särskilt protein – Transient Receptor Potential (TRP)-protein – i våra celler. TRP-proteinet befinner sig längst ut i cellerna, och det är det som ser till att andra viktiga ämnen transporteras in och ut.

Andra undersökningar har visat att när mängden av TRP-proteinet växer så bidrar det till att hålla vikten nere, vilket förebygger exempelvis hjärt-kärlsjukdom och ämnesomsättningssjukdomar.

Även om forskarna betonar att det behövs fler studier innan man kan säga att chili är en råvara som håller sjukdomar borta, så tror de att den starka kryddan i framtiden kommer att anges som något som förebygger sjukdom – kanske i form av ett officiellt kostråd.

Så styr du chilins starka smak

1. Ju mer chili du äter, desto mer vänjer sig dina smaklökar vid hettan.

2. Drick mjölk eller öl, om du äter något som är för starkt. Capsaicin löses upp i fett och alkohol – inte i vatten.

3. Lägger du för mycket chili i maten kan du röra i lite yoghurt eller vatten med socker i. Det är de knep man använder på andra ställen i världen. 

Kanske är du intresserad av