Två väninnor äter lunch och dricker vitt vin.
© Colourbox

BÄSTA tidpunkten på dagen för att äta lunch

Forskningen har talat! Det spelar roll vilken tid på dagen du äter din lunch.

25 september 2016 av Anja Bruneskjold

Har du och dina kollegor också olika uppfattningar om när det är bäst att äta lunch? Forskning visar att ni kanske borde se till att komma överens om en tidpunkt – och det snabbt. 

För tidpunkten för din lunch har mycket större betydelse än du kanske är medveten om. 

Även om det ibland är svårt att hålla sig till en fast tid, är det ändå en bra idé att verkligen försöka. För det kan betyda mycket för din hälsa om du antingen hoppar över lunchen, eller inte äter vid ungefär samma tid varje dag. 

Forskare har bl a hittat ett samband mellan oregelbundna lunchtider och övervikt, typ 2-diabetes och för högt blodtryck. Egentligen gäller det för alla måltider, men lunchen utmärker sig mest i forskarnas resultat. 

Därutöver har forskarna en teori om att varje måltid påverkar kroppen och dens dygnsrytm. Speciellt aptiten, din matsmältning och kroppen nedbrytning av fett påverkas negativt när du inte ser till att äta vid samma tider varje dag.

Oavsett om du ska äta frukost, lunch eller middag, påverkar det alltså din hälsa. 

Forskarnas slutsats är att det är osunt för dig att äta regelbundet, men de säger samtidigt att de behöver undersöka saken ännu mer. 

En sak är dock helt säker: Om du väntar för länge med att t ex äta lunch så påverkar det ditt blodsocker, och din mage kommer snabbt att skrika efter mat. Och det är ofta då som du sträcker dig efter godispåsen. 

Kanske är du intresserad av