Kvinna dricker mjölk.
© Colourbox

Ät och drick dig glad och frisk

Forskare är överens om att probiotika som yoghurt och surkål gör dig gladare, klokare och inte minst friskare. Här är guiden till vad du INTE ska äta.

5 oktober 2016 av Karen Lyager Horve

Ät och drick det HÄR

Ät massor av

  • Yoghurt, A-fil, Verum, m fl: Mat med levande mjölksyrabakterier. Titta efter namn som Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Bifidobacterium lactis och Bifidobacterium longum.
  • Kefir: Syrad mjölkprodukt med jästsvampar som har probiotisk effekt.
  • Probiotiska drycker som Actimel, ProViva, m fl.
  • Surkål och inlagda grönsaker: Grönsaker jästa i mjölksyrabakterier (inte ättika). Perlmutter rekommenderar kimchi, koreansk surkål på jäst kinakål.
  • Vitlök, purjolök, sparris, lök, jordärtskocka och maskrosblad. Innehåller probiotiska kost­fibrer som får de goda tarmbakterierna att stortrivas.
  • Broccoli, brysselkål, spenat och andra gröna bladgrönsaker. Innehåller vitamin K som stärker hjärnans kognitiva funktioner samt cholin som är bra för minnet.
  • Frukt och grönsaker med lågt sockerinnehåll, som tomat, paprika, citron, aubergine och squash.
  • Avokado, oliver, nötter och frön, som exempelvis pumpafrön och chiafrön, extra jungfruolja, kokos-olja och ekologiskt smör. Nyttigt fett som skyddar hjärncellernas membran.
  • Ägg, miljömärkt vildlax och annan fisk som inte är odlad, skaldjur, fåglar och kött från nötdjur som betat fritt. Nyttigt fett för hjärncellernas membran.
  • Te. Det innehåller kraftfulla antioxidanter som motverkar inflammation. Kombucha-te, ett särskilt jäst te som har en probiotisk effekt.
  • Bär, färska eller frysta, som blåbär, jordgubbar, hallon och björnbär. 
  • Pepparrot, senap, olivtapenade och salsa – utan gluten och soja.

Tillåtet – men håll igen lite

  • Mörk choklad och kakao: Nyttiga antioxidanter, men också en del socker.
  • Söta frukter och grönsaker, som morot, aprikos, mango och ananas. 
  • Glutenfria korn, som ris, quinoa och havregryn. Innehåller stärkelse som kan vara tufft för blodsockret.
  • Baljväxter, utom gröna bönor som du kan äta så mycket du vill av.
  • Rödvin: Max ett glas om dagen.

Undvik detta

  • Gluten, som finns i vete, råg och korn, och många processade livsmedel. David Perlmutter är övertygad om att gluten förstör tarmens skyddande ”foder”, som de goda bakterierna bildar. Därmed skickas en ström av inflammationsskapande ämnen ut i kroppen. Det gäller inte bara de som är glutenintoleranta utan oss alla.
  • Socker i till exempel läsk, bakverk och godis. Ökar blodsockret och därmed risken för inflammation och nedbrytning av hjärnan. En stor bov är fruktos, som ger näring till "the bad guys" i tarmen och är tuffa för levern.
  • Artificiella sötningsmedel. Kan ändra bakteriefloran radikalt, varnar Perlmutter.
  • Solrosolja, vindruvsolja och andra växtoljor med mycket omega-6-fett. Ökar risken för inflammation om du äter för mycket i förhållande till omega-3-olja.
  • Antibiotika kan förstöra bakteriefloran i din tarm. Även antibiotikarester i kött. Använd det endast när du absolut måste och ta det separat från dina probiotiska måltider för att skona bakteriefloran så mycket som möjligt.
  • Syrahämmande medicin kan också förstöra bakteriefloran. Men när du drar ner på de snabba kolhydraterna och äter probiotika försvinner problemen med magsyra ofta samtidigt, menar David Perlmutter.

Kanske är du intresserad av