Rostat bröd på tallrik

Innehållet av akrylamid ökar exponentiellt med färgen. Ta upp brödet när det är gyllene och inte brunt eller halvsvart – så kan du lugnt rosta det.

© iStock

Är rostat bröd nyttigt?

Mmm ... Det finns inget godare än doften av rostat bröd. Men vad händer egentligen med brödet när du stoppar det i brödrosten? Få svaret här.

7 maj 2018 av I Form

Detta händer med brödet när du rostar det

Ja, brödrosten är verkligen perfekt för att få fram smaknyanser i ditt bröd och inte minst för att fräscha upp ett halvgammalt bröd. Men på frågan om det är nyttigt så är svaret faktiskt både ja och nej.

När du rostar, steker eller bakar mat med många kolhydrater, som just bröd, bildas ämnet akrylamid som misstänks öka risken för cancer. Samtidigt försvinner några av vitaminerna i brödet. Å andra sidan har rostat bröd ett lägre glykemiskt index, vilket betyder att det ger dig en långsammare blodsockerhöjning. Med rostat bröd i magen kommer du därför att känna dig mätt längre än om du äter bröd som inte är rostat.

Orostat bröd 
  • Bara lite akrylamid.
  • Tufft för blodsockret.
Lättrostat bröd 
  • Relativt lite akrylamid.
  • Mindre blodsockerpåverkan.
Medelrostat bröd 
  • Relativt blodsockervänligt.
  • Mycket akrylamid.
Mycket bränt bröd 
  • Innehåller så mycket akrylamid att det bör slängas.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar