Kvinna skär grönsaker i köket.

Vill du gärna äta mer grönsaker? Då får du några goda tips här.

© iStock

6 köksknep som gör det enklare att äta sunt

Få tips både till din smoothie, sallad, kvällsmat och dessert.

10 februari 2017 av Inge Eriksen

1. Ha smoothie i frysen

Älskar du smoothie, kan du spara små portionspåsar i frysen.

Lägg i bär, frukter och grönsaker i passande storlekar och skriv på påsen vad som ska tillsättas, t ex 1 dl kvarg och 1 dl mjölk. 

2. Stoppa avokado i allt!

ALLT är kanske en överdrift, men avokado kan göra de flesta rätter både sundare och godare.

Avokado är en bra ersättning för smör och ost, den ger god smak, en läcker och krämig konsistens och innehåller sunt fett och mättande kostfibrer. 

Få massor av läckra recept med avokado här!

3. Förvara salladen smart

Förvara salladen smart, så den alltid är fräsch när du ska använda den.

Dela upp salladsbladen i 4–5 fryspåsar, fyll påsarna med luft tills de är uppblåsta och förslut sedan påsarna. Förvara dem kallt.

4. Ersätt pasta med grönt

Skippa pasta, ris och nudlar och ersätt dem med strimlade eller rivna grönsaker. Morötter, squash, blomkål och spetskål är bra att ersätta med. 

Du besparar dig själv kalorier och får i gengäld kostfibrer, vitaminer och mineraler.

5. Stoppa bönor i din dessert

Torkade bönor är fullproppade med proteiner och kostfibrer och är goda i sallader, gryträtter och soppor. Men visste du att du även kan använda dem i desserter? 

På nätet kan du hitta massor av goda recept, t ex brownies eller chokladmousse med svarta bönor.

6. Välj kvarg

Vill du spara in kalorier så skippa olja, majonnäs, smör och grädde och ersätt med mager kvarg. Kvarg är en mycket ersättning i många sammanhang och som bonus får du kalcium och protein. 

Kanske är du intresserad av