Mamma och barn lagar mat.

Ditt barn får ett positivare förhållande till grönsaker genom att själv delta i matlagningen.

© iStock

Forskare: Så får du dina barn att äta grönsaker

Bara lugn, slaget är inte förlorat för att dina barn hela tiden rynkar på näsan åt grönsakerna. Så här undviker du att kriga vid middagsbordet.

1 februari 2017

Får du konstant höra ett ”blä” varje gång du lägger upp broccoli på ditt barns tallrik så kan du ta det lugnt. Det finns många sätt att få barnen att äta grönsaker på, säger näringsexperten Sophia Komninou, som är specialiserad på barn, till nyhetssajten The Conversation. Här får du fyra goda råd.

Prova om och om igen

Tappa inte modet efter barnets vanliga ”nej”. Inte heller efter det tredje, fjärde eller femte. Du kan faktiskt vara tvungen att servera samma grönsak upp till 15 gånger – utan att tvinga – innan ditt barn blir sugen på att äta.

Göm inte det gröna

Det är viktigt att ett barn får lov att uppleva maten med alla sina sinnen. Försök därför inte att smyga in det gröna i olika rätter, bröd och annat, för då vänjer det sig aldrig vid att äta det som det är. Det kan också ge bakslag om barnet upptäcker att det har blivit "lurat". 

Låtsas som ingenting

Det finns ingen anledning att göra en större sak av kålen än av potatismoset, för att du själv tror att det inte kommer att gå hem. Dina egna förväntningar på maten smittar av sig på barnet. Därför ska du inte heller inte berömma massor bara för att han eller hon äter en sked ärter. Var positiv när det gäller all mat på bordet och håll dina reaktioner neutrala.

Få en liten hjälpreda i köket

Låt ditt barn hjälpa till i köket och därmed också få ett mer nära och positivt förhållande till grönsakerna. När maten är klar är det också viktigt att ni äter tillsammans som en familj, så att barnet kan se att mamma och pappa också äter av grönsakerna. 


Kanske är du intresserad av