© istock

8 skäl: Därför är medelhavsmat världens sundaste kost

Ännu en gång slår experterna fast att medelhavskosten är orubbad som nummer ett på världsrankingen över sunda kostvanor. Helt ny forskning visar att den kan hålla oss hälsosamma på många fler sätt än vi visste om. Och det bästa är att den smakar supergott.

1 oktober 2017 av Karen Lyager Horve

Hälsotrender och trenddieter kommer och går, men en kostmetod fortsätter att begeistra forskarna med nya positiva hälsoeffekter. Nämligen medelhavskosten, som inte är någon diet utan en livsstil, som människor i medelhavsländerna har utvecklat med råvaror som är föremål för matglädje på alla ambitionsnivåer.

Har du lust att njuta av den allra sundaste medelhavskosten i en hel vecka – tillsammans med I FORM? Läs mer om I FORMs Energy Camp på Kreta den 22-29 april 2018 här

Frossa loss i grönsaker, frukt, olivolja, bönor, fullkorn, nötter, fisk och skaldjur – och komplettera med lite mjölkprodukter, kött och vin. Så gott och enkelt är receptet på klassisk medelhavskost, som du lyckligtvis inte behöver bo vid Medelhavet för att följa. Förutom att maten smakar gott, ger den dig alla de här 8 hälsoeffekterna på en och samma gång. 

1. Skyddar mot bröstcancer
Kvinnor som äter medelhavskost med massor av olivolja har hela 68 procent lägre risk att utveckla bröstcancer än kvinnor som äter vanlig, västerländsk mat, visar en stor spansk studie som publicerats i den erkända facktidskriften JAMA Internal Medicine i 2016.

2. Förebygger demens
Håller man sig till medelhavskost, kommer hjärnan inte att skrumpna med åldern i samma tempo som hos ens jämnåriga, visar forskning från University of Edinburgh i Skottland, publicerat 2017. När hjärnan skrumpnar och vi förlorar hjärnceller så försvagas inlärningsförmågan och minnet.   

3. Halverar risken för livmodercancer
Risken för att få livmodercancer minskar med hela 57 procent när man äter som en grek. Ju mer du håller dig till den traditionella medelhavskostens principer, desto bättre skydd får du, konstaterar den italienske forskaren i British Journal of Cancer.

4. Bra mot blodproppar
Alla medelhavskostens ingredienser är hjärtvänliga. Kombinationen av dem är ditt ultimata skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Den sänker både det skadliga kolesterolet och blodtrycket. Nya siffror visar att medelhavskosten sänker hjärtpatienters risk att dö för tidigt med hela 37 procent. Dubbelt så mycket som statiner, en mycket populär typ av kolesterolsänkande medicin.

Läs mer om medelhavskostens sunda råvaror här

5. Gör det lättare att hålla en sund vikt
Även om medelhavskost rymmer massor av fettkalorier från olivolja, avokado, nötter och ost, har den i otaliga studier visat sig ge större och mer varaktig viktminskning än fettsnål mat. Enligt forskning från 2016 går man ner lättare och man kompletterar medelhavsmat med extra olivolja istället för att äta mer nötter.

6. Stärker skelettet
Medelhavskost stärker dina ben och skyddar mot benbrott, visar studier, som ger en förklaring på varför kvinnor i Medelhavsområdet sällan drabbas av benskörhet. Kanske är det särskilt olivoljans förtjänst. Den ökar mängden av hormonet osteocalcin, som påverkar benvävnadens struktur. 

7. Skyddar mot diabetes
Äter du medelhavskost har du markant lägre risk att få typ 2-diabetes, enligt en rad stora studier.

8. Du lever längre
Medelhavskosten kan skryta med världsrekord i livslängd. Den kan avläsas ända ner på cellnivå i de så kallade telomererna: De mikroskopiska ändarna på kromosomerna, som har betydelse för hur länge vi lever.

Kvinnor som lever på traditionell medelhavskost, har markant längre telomerer än kvinnor som äter mer osunt. Det är ett tecken på att de åldras i ett långsammare tempo och kan hålla sig på toppen och leva längre.

Medelhavskosten demonstrerade sin överlägsenhet i en stor känd studie, Seven Countries Study, där man följde medelålders män på landet i sju länder i många år. Bland annat 700 män på den grekiska ön Kreta. När man kontrollerade efter 30 år var 50 procent av dessa kretensare fortfarande i fin form, medan alla finnarna var döda.

Få in fler fibrer i din vardag

Vi vet alla hur det är; du kan ha en fruktskål stående på bordet hur länge som helst utan att du rör frukten. Men om du istället ställer fram en skål med färdigskuren frukt och grönsaksstavar, då slinker de snabbt ner. Därför får du just nu en Cutter & Slicer tillsammans med 3 nummer av I FORM för bara 119 kronor plus porto. Då kan ni enkelt äta mycket mer frukt och grönsaker hemma – och inte minst äta mindre av alla onyttiga frestelser som vi alla annars faller för.

Med Cutter & Slicer kan du snabbt och enkelt skära grönsaker och frukt i både fina och lagom stora munsbitar. Du får med en mängd olika knivblad, som passar till alla former av frukt och grönsaker. Efter användning är det bara att stoppa allt i diskmaskinen, så du slipper diska för hand. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av