Yoghurt med frukt,
honung och müsli.

10 råvaror som hjälper magen nu

Du har naturligtvis nytta av att veta hur du hittar de särskilt nyttiga ämnena som får din mage att lägga i en extra växel. Här är de 10 bästa råvarorna för din mage. Ät några av dem varje dag.

1. Torkade bönor
(ca 18 g fibrer/100 g)

Torkade bönor är fulla med sunda fibrer. Dessutom fungerar en del av fibrerna precis som inulinfibrerna, som stärker de goda bakterierna i tarmen och gör att den fungerar bättre.

2. Linfrön
(ca 18 g fibrer/100 g)

Linfrön sätter fart på matsmältningen eftersom de små fröna smörjer tarmen så att maten glider bättre igenom. Kom ihåg att lägga dem i blöt så att de blir mjuka innan du äter dem, annars kan de få direkt motsats effekt. Använd linfröna när du bakar bröd eller ät ett par teskedar råa linfrön.

3. Frukostflingor med fibrer
(ca 15 g fibrer/100 g)

Frukost med fibrer är bra för att sätta fart på matsmältningen. Oavsett om produkterna är baserade på havre, råg eller vete ger de dig en massa kostfibrer och kolhydrater.
Läs mer: Sur mat för en glad mage


4. Fullkornsvete
(ca. 12 g fibrer/100 g)

Fullkornsvete är fyllt av nyttiga näringsämnen. Det är framför allt de många oupplösliga kostfibrerna som stimulerar tarmens rörelser så att maten glider lättare och snabbare genom tarmen.
Läs mer: Din mage älskar grova fibrer


5. Fullkornspasta
(ca. 10 g fibrer/100 g)

Fullkornspasta ger dig massor av kostfibrer som är bra för din mage. Fullkornen är baserade på antingen vete eller råg. Om pastan är baserad på vete innehåller den flest oupplösliga fibrer för din matsmältning, medan rågvarianten är rik på de upplösliga fibrerna för din mättnad.

6. Katrinplommon
(ca. 8 g fibrer/100 g)

Katrinplommon är fiberbomber som är proppfulla med antioxidanter, sätter fart på matsmältningen och stärker immunförsvaret. Är dem hela efter att ha låtit dem stå i blöt över natten eller välj mos av katrinplommon. Överdriv inte mängden i början eftersom du riskerar att fibrerna sätter för mycket fart på magen.

7. Fullkornsrågbröd
(ca. 8 g fibrer/100 g)

Fullkornsrågbröd innehåller massor av upplösliga kostfibrer som gynnar magen. Fibrerna i fullkornsbrödet gör också att du blir mätt fortare.
Läs mer: Din mage älskar grova fibrer


8. Purjolök
(ca. 2 g fibrer/100 g)

Purjolök är rik på prebiotiska inulinfibrer som gynnar din matsmältning på många sätt. Samtidigt innehåller de en rad viktiga antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin och flavonoider, som alla bidrar till att göra ditt immunförsvar starkt.

9. Lök
(ca. 2 g fibrer/100 g)

Lök är ännu en framstående källa till inulin - den fiber som har extra god effekt på de sunda bakterierna i tarmen. Samtidigt stärker lök immunförsvaret eftersom den innehåller en stor mängd antioxidanter.

10. Syrade mejeriprodukter
Syrade mejeriprodukter baserade på mjölksyrebakterierna bifido, acidophilus och F19 är riktigt bra för tarmen eftersom de innehåller probiotiska bakteriekulturer. De hjälper nämligen till att hålla skadliga bakterier borta.
Läs mer: Sur mat för en glad mage


Visste du att ...

Du kan hjälpa din matsmältning ytterligare genom att hålla igen
med rött kött. Studier visar att stora mängder rött kött ökar risken för tarmcancer avsevärt eftersom köttet ligger i tarmen länge. Brynt kött och rostat bröd ökar också risken för cancer i magen, eftersom skadliga stekmutagener hunnit bildas.

Kanske är du intresserad av