Trött arbetskvinna, ingen sömn.
© Colourbox

Sömnlös natt? Så klarar du dagen

Dagen efter en sömnlös natt kan kännas svår att överblicka. Men bara lugn – med de här teknikerna får du bukt med tröttheten och tar dig helskinnad igenom dagen.

4 november 2016 av Birgitte Muldbjerg

07:30

Drick och ät rätt
Kaffe eller starkt koffeinhaltigt te har en uppiggande effekt som verkar efter ca 20 minuter, så drick det gärna nu. Det spelar även viss roll vad du äter till frukost. Den kan nämligen hålla utmattningen på avstånd dagen igenom. Ät fiber- och proteinrik frukost, t ex fullkornsrågbröd med mager ost, en omelett med grönsaker eller skyr med massor av nötter och bär. 


4 recept på sund och fiberrik frukost

10:00

Håll vätskebalansen
Se till att dricka vatten under dagen, så din kropp får rikligt med vätska. En uttorkad kropp blir annars matt och trött. Håll också kaffet till förmiddagen. Fortsätter du dricka kaffe hela dagen, svänger din energinivå upp och ner.


Du kan ev lägga citronskivor i ditt vatten, det ger en extra energiboost

12:00

Bra och mättande lunch
Ät en god lunch med massor av fibrer, fullkorn, proteiner och lite fett. Den kommer att göra dig mätt, utan att ligga för tungt i magen. Söt mat och för många snabba kolhydrater får bara ditt blodsocker att åka berg- och dalbana, vilket gör dig trött.


ERBJUDANDE: Aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med sömnanalys + 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Spara över 900 kr!

14:00

Gå ut en stund
Det är exakt nu – ca sju timmar efter att du har stigit upp – som du drabbas av din värsta trötthetskris. Det beror på att kroppstemperaturen minskar lite som en del av dygnsrytmen och det märks tydligt om du är trött redan innan. En sväng utomhus är ett utmärkt vapen. Solljuset ger dig energi och den friska luften piggar upp huvudet.  

15:00

Skratta dig piggare
När du skrattar utlöser det endorfiner i hjärnan, vilket ger dig en känsla av energi och glädje. Det är därför dags att skratta riktigt ordentligt. Dra ett skämt för kollegorna, hitta ett roligt klipp på Youtube, eller läs igenom en rolig kommentarstråd på Facebook. Det lyfter din energinivå. 

16:30

Träna snällt
Idag är kanske dagen då du hoppar över den hårda träningen och istället kastar dig över yogan. Stretchen i yogaövningarna aktiverar muskler och blodomlopp på ett milt sätt och samtidigt kan yogans olika övningar och andningstekniker ge dig ny energi.  


Få inspiration till yogaövningar här.

18:30

Ät en lätt middag
Din kvällsmat ska vara mättande, men inte så tung att du helst bara vill slänga dig i sängen 20 minuter senare. Håll den därför lätt och fiberrik, så du kan hålla igång en stund till. 


Sund kvällsmat på mindre än 30 minuter.

20:00

Börja varva ner
Är du så trött nu att du helst vill gå och lägga dig, ska du inte lägga dig i soffan och blunda. Men du får gärna varva ner, så att kroppen och hjärnan börjar ställa in sig på att du snart ska sova. Håll igång på ett milt sätt genom att läsa en bok, städa lite, gå en promenad eller diska upp. 


ERBJUDANDE: Aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med sömnanalys + 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Spara över 900 kr!

22:30

Lägg dig tidigare
Du får gärna gå och lägga dig tidigare än du brukar, om du inte kan hålla ögonen öppna. Om du inte har ett generellt sömnproblem, kommer det inte att störa din dygnsrytm. Men du kan också vänta till din vanliga sovtid. Lider du av sömnunderskott, så sover du mer koncentrerat och får på det viset ut mer av nattens timmar. 


Har du ofta sömnlösa nätter bör du fundera över vilka förändringar du kan göra i din vardag. Här är 10 av de vanligaste sömnproblemen.

I FORM tipsar:

Få ordning på din sömn med Active Life Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som denna Active Life Tracker kan bland annat mäta hur oroligt du sover och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte vet om vi egentligen sover gott – och tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn bra? Med aktivitetsarmbandet Active Life Tracker kan du få ordning på din sömn.

Slå på trackerns sömnfunktion när du går och lägger dig. Då registrerar den hela natten hur oroligt eller djupt du sover. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under huvudkudden hela natten för att kunna följa med i din sömn.

När du vaknar stänger du av sömnfunktionen igen. Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du har en komplett överblick över din sömn.

Din sömn är lättpåverkad. Du kommer förmodligen att bli överraskad över hur mycket en blöt krogrunda påverkar din sömnkvalitet. Å andra sidan kan du glädja dig åt förändringen när du följer alla I FORMs sömnråd.

Få ett aktivitetsarmband med sömnanalys till specialpris

Just nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Life Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att mäta din sömn har trackern även följande funktioner:

  • Stegräknare – som räknar alla dina steg – hela dagen

  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.

  • Intervallträning – alarm som styr dina intervaller, så du kan koncentrera dig på att träna – och inte på att räkna minuter.

  • Klocka – vanlig digital klocka med flera smarta alarmfunktioner.

Active Life Trackern har ett värde av 800 kr. Men du kan få den till mycket nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar över 900 kr!

SE ERBJUDANDE: Active Life Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se din nya Active Life Tracker i funktion:

Active Life Tracker håller både koll på din aktivitet och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den medföljande mobilappen. Då får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa. Beställ Active Life Tracker med stegräknare här.


Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar