Kvinna ligger på magen i sängen och ler.
© iStock

Så bra är det att sova på magen

Man hör ofta att det inte är bra att sova på magen. Men stämmer det? Få svaret här!

30 oktober 2016 av Anja Bruneskjold

Många människor föredrar att sova på magen. Och ofta får man höra att det är den värsta sovställningen som finns. Men så behöver det faktiskt inte vara. 

Om du är en av många som har ryggproblem eller har en tendens till att få ont i ryggen, kan det vara så att du borde välja en annan sovställning. 

Men är du generellt frisk och sund och känner dig utvilad och smärtfri när du vaknar, är det inga problem med att sova på magen. Men det kan vara en bra idé att stötta rygg och ryggrad genom att placera en kudde eller en ihoprullad handduk precis under magen vid höften. 

På det viset ser du till att ryggen inte böjer sig och överbelastas. Och du förhindrar samtidigt att din föredragna sovställning inte ger dig problem senare. 

Om du sover på sidan

Om du vill prova att vänja dig vid en ny sovställning, som inte är lika tuff mot ryggen, kan du välja att sova på sidan. För att skona ryggen så mycket som möjligt så prova att dra upp benen lite mot bröstet, så att ryggen inte är helt utsträckt. Det är också en bra idé att lägga en kudde mellan benen vid knäna, så att ryggraden inte pressas ihop eller överbelastas på ena sidan. 

Om du sover på ryggen

För att hålla ryggraden rak och stabil kan det även här vara en fördel att använda en kudde eller handduk som stöd. Placera kudden eller den ihoprullade handduken under dina knäna, så du bibehåller ryggradens naturliga kurva. 

Sov gott!

Sov bättre med I FORM!

Få I FORMs stora sömn-nummer (plus ett extra nummer) för bara 19 kr.

Hälften av oss sover inte så gott och så länge som vi behöver. Därför har vi ägnat en stor del av vårt oktobernummer av I FORM åt den ack så viktiga sömnen! Lär dig mer om den goda sömnen och få experternas råd om hur du sover så bra som möjligt. Du får bl a:

  • Fakta: Hur mycket sömn får vi – och hur mycket behöver vi? Vad händer i kroppen under den goda sömnen – och vad händer med oss när vi sover dåligt?

  • Sovställningar: Stor översikt – vad innebär de olika sovställningarna för din sömn?

  • Powernap: 20 minuter kan rädda din dag. Se hur du gör!

  • Sömn-bootcamp: Vi hjälper tre trötta kvinnor till bättre sömn. Det är bara att kopiera alla de effektiva expertråden!

Sömn-numret kommer ut i mitten av oktober. Beställ nu om du vill vara säker på att få det!

Få det stora SÖMN-NUMRET + ett extra nummer av I FORM för bara 19 kr. Se erbjudandet här

OBS! Gäller bara till och med den 4 oktober!Kanske är du intresserad av