Här är knepen som hjälper dig att somna på kvällen

Visste du att växtbaserade läkemedel används vid lindrig oro och insomningsproblem? Här är sex sovtips som hjälper dig att somna fortare.

21 april 2017

Har du svårt att somna om nätterna? Det här kan bero på olika anledningar, kanske har du svårt att komma ner i varv eller så är du allmänt orolig. Men bekymra dig inte, det finns många tips och råd till dig som lider av det här problemet.

Ett tips är att försöka gå ner i varv långt innan läggning och undvika koffein timmarna innan läggdags. Fungerar inte det kan du till exempel testa växtbaserade läkemedel som är registrerat hos Läkemedelsverket.

6 tips som gör att du lättare somnar

  1. Undvik gärna att sova på dagen – en tupplur på högst 20 minuter är dock okej.
  2. Hoppa över den sista koppen kaffe på eftermiddagen.
  3. Undvik tobak och alkohol innan du ska gå och lägga dig.
  4. Se till att ha fasta rutiner för när du går upp och när du går och lägger dig om kvällarna.
  5. Ett svalt, mörkt och tyst sovrum ger bäst förutsättningar för att du ska somna.
  6. Testa ett traditionellt växtbaserat läkemedel som Sedix om du är orolig och har svårt att somna. Använd det här läkemedlet vid mild oro eller vid tillfälliga insomningsbesvär.

Svårt att somna – läkemedel eller kosttillskott?

Det är viktigt att veta skillnaden mellan ett läkemedel och ett kosttillskott. Ett läkemedel är en produkt som är till för att förebygga, behandla eller diagnostisera sjukdomar hos människor och djur. Även växtbaserade läkemedel som registreras hos läkemedelsverket har samma syfte.

Skillnaden är att kosttillskott lyder under Livsmedelsverket – och kosttillskott tar du när du behöver komplettera din kost, inte för att behandla symtom på oro eller insomningsbesvär.

Välj rätt växtbaserade läkemedel

Var vaksam när du köper produkter som hjälper dig att somna, i butik och på nätet. Det finns en mängd olika naturpreparat att välja mellan och det gäller att du väljer rätt. Det finns bra och godkända kosttillskott. Men del produkter är olagliga och andra är inte registrerade som läkemedel.

Läkemedel, inklusive växtbaserade läkemedel, måste granskas och godkänns eller registreras av Läkemedelsverket innan produkten får säljas, så se till att du väljer en produkt som är godkänd eller registrerad.

Sedix – ett traditionellt växtbaserat läkemedel

Sedix är registrerat hos Läkemedelsverket som ett traditionellt växtbaserat läkemedel som du kan använda vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Produkten innehåller torkat extrakt av passionsblomma (Passiflora incarnata L.).

Var kan jag köpa Sedix?

Sedix säljs receptfritt på apotek och som med alla produkter är det viktigt att läsa bipacksedeln innan du börjar med läkemedlet. Dosering är beroende på dina symtom och normalt rekommenderas 1-2 tabletter morgon och kväll vid mild oro, eller 1-2 tabletter 30 minuter före sänggående vid insomningsbesvär. Vid egenvård bör man söka vård om symtomen förvärras eller lindring uteblir efter två veckors behandling.

Vill du läsa mer om Sedix klicka här.

Vem kan använda produkten?

Sedix kan användas från tolv år ålder men rekommenderas inte till gravida eller ammande. Produkten är inte rapporterad att ha en avtrubbande eller beroendeframkallande effekt.

Ibland kan läkemedel förstärka varandras effekt och därför ska inte Sedix kombineras med andra lugnande läkemedel (t.ex. benzodiazepiner) – såvida det inte är rekommenderat av din läkare. Behandlingen bör inte överstiga sex månaders kontinuerlig användning.

Klicka här för se fyra informationsfilmer om växtbaserade läkemedel

För mer information kontakta Sana Pharma Medical, www.sanapharma.se.

Kanske är du intresserad av