Kvinna sover djupt.

Pratar du ofta i sömnen? Då sover du nog för lite.

© iStock

Därför pratar du i sömnen

Orsaken är som regel ganska enkel. Kolla här!

12 januari 2017 av Inge Eriksen

Delar du säng med en som pratar i sömnen har du kanske legat med stora öron och väntat på att få höra spännande hemligheter. Men det är ingen idé, för förutom att det kan vara rätt roligt har experterna kommit fram till att sömnpratet är rena rappakaljan! 

ERBJUDANDE: Aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med sömnanalys + 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Spara över 900 kr!

Men varför pratar vi i sömnen? Enligt amerikanska National Sleep Foundation är den primära (och lite trista) förklaringen att vi lider av sömnbrist. Andra typiska orsaker kan vara stress, depression, missbruk av alkohol och feber.

De flesta pratar i sömnen under en begränsad period, så därför behövs sällan någon behandling för fenomenet. 


Detta kan du göra själv

Om du eller din partner störs av allt prat i sömnen kan den pratglada prova att gå och lägga sig tidigare, avstå från kaffe eller alkohol på kvällen och försöka sänka stressnivån.

Tills problemet är löst kan öronproppar hjälpa eller att sova i ett annat rum.

Man pratar vanligen i sömnen i den så kallade non-REM-sömnen och därmed inte i drömsömnen, som man annars skulle kunna tro. Därför finns det heller inget samband mellan det man drömmer och det man säger i sömnen.

Källa: National Sleep Foundation

ERBJUDANDE: Aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med sömnanalys + 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Spara över 900 kr!

I FORM tipsar:

Få ordning på din sömn med Active Life Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som denna Active Life Tracker kan bland annat mäta hur oroligt du sover och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte vet om vi egentligen sover gott – och tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn bra? Med aktivitetsarmbandet Active Life Tracker kan du få ordning på din sömn.

Slå på trackerns sömnfunktion när du går och lägger dig. Då registrerar den hela natten hur oroligt eller djupt du sover. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under huvudkudden hela natten för att kunna följa med i din sömn.

När du vaknar stänger du av sömnfunktionen igen. Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du har en komplett överblick över din sömn.

Din sömn är lättpåverkad. Du kommer förmodligen att bli överraskad över hur mycket en blöt krogrunda påverkar din sömnkvalitet. Å andra sidan kan du glädja dig åt förändringen när du följer alla I FORMs sömnråd.

Få ett aktivitetsarmband med sömnanalys till specialpris

Just nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Life Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att mäta din sömn har trackern även följande funktioner:

  • Stegräknare – som räknar alla dina steg – hela dagen

  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.

  • Intervallträning – alarm som styr dina intervaller, så du kan koncentrera dig på att träna – och inte på att räkna minuter.

  • Klocka – vanlig digital klocka med flera smarta alarmfunktioner.

Active Life Trackern har ett värde av 800 kr. Men du kan få den till mycket nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar över 900 kr!

SE ERBJUDANDE: Active Life Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se din nya Active Life Tracker i funktion:

Active Life Tracker håller både koll på din aktivitet och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den medföljande mobilappen. Då får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa. Beställ Active Life Tracker med stegräknare här.


Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar