Kvinna som sover lugnt och fridfullt

Tar du rätt beslut under dagen, kan det göra underverk för din sömn.

© iStock

8 byten som kan ge dig supersömn

Du kan vända svåra sömnproblem till sömn i världsklass genom enkla förändringar i din vardag.

22 februari 2016 av Tine Sandorf

Har du svårt att somna när du äntligen går och lägger dig kan det bero på några val du gör under dagen som påverkar din sömn negativt. Se här vad du kan göra istället – för att du ska somna som en stock på kvällen.

ERBJUDANDE: Aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med sömnanalys + 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Spara över 900 kr!

1. Byte – kl. 7:

Byt olika tider för att gå upp mot fasta uppvakningstider

När du varierar tiden du vaknar och går upp stör du din inre klocka på samma sätt som när du har jetlag. Gör det därför till en vana att gå upp vid samma tid varje dag – även på helgen och när du kommer sent i säng.

2. Byte – kl. 13:

Byt ut kafferasten mot en promenad

De flesta av oss tar ett kaffebreak när vi behöver pausa under dagen. Men det är mycket bättre att ta en promenad i friska luften och i dagsljus. När du får dagsljus under dagen hjälper du din inre klocka att hålla reda på var i dygnscykeln du befinner dig. Kaffe med koffein sätter igång adrenalinutsöndringen, vilket inte alls är bra för din sömn. Därför är det bättre att hålla sig ifrån det efter lunch.

3. Byte – kl. 16:

Byt ut kvällsträning mot eftermiddagsträning

Träna tidigt på dagen – t ex direkt efter jobbet – istället för på kvällen. Så hinner din kroppstemperatur sjunka innan sängdags, vilket gynnar din sömn.

ERBJUDANDE: Aktivitetsarmbandet Active Life Tracker med sömnanalys + 4 nummer av I FORM för ENDAST 149 kr + 49,50 kr i porto. Spara över 900 kr!

4. Byte – kl. 18:

Byt tung kvällsmat mot lätt kvällsmat

För mycket och för fet mat sätter kroppen på övertidsarbete, och det kan störa din sömn. Så se till att äta lätt på kvällen och sluta när du är mätt.

5. Byte – kl. 19:

Byt ut tv-tittande i sängen mot tv-tittande i soffan

Om du ofta använder sängen till saker du hellre kan göra i soffan eller vid matbordet – t ex se på tv eller skriva på datorn – kan det bli så att kroppen förknippar sängen med att vara vaken, vilket kan förstöra din sömn.

6. Byte ­– kl. 20: 

Byt choklad mot körsbär

Choklad innehåller koffein, medan körsbär innehåller melatonin. Det förstnämnda är uppiggande och det andra är sövande. Därför är det bättre att äta lite körsbär som kvällssnacks.

7. Byte – kl. 21:

Byt alkohol mot mjölk

Även om det känns avslappnande att dricka alkohol på kvällen så stör det din sömn. Mjölk innehåller däremot tryptofan, som hjärnan ombildar till det lugnande ämnet melatonin.

8. Byte – kl. 23:

Byt ut mobilen mot en bok

Det blå ljuset från din mobil, läsplatta eller dator påminner om dagsljus, vilket triggar igång hjärnan om du blir utsatt för det innan sängdags. En lugn stund med en god bok får dig istället att bli trött och sömnig.

I FORM tipsar:

Få ordning på din sömn med Active Life Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som denna Active Life Tracker kan bland annat mäta hur oroligt du sover och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte vet om vi egentligen sover gott – och tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn bra? Med aktivitetsarmbandet Active Life Tracker kan du få ordning på din sömn.

Slå på trackerns sömnfunktion när du går och lägger dig. Då registrerar den hela natten hur oroligt eller djupt du sover. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under huvudkudden hela natten för att kunna följa med i din sömn.

När du vaknar stänger du av sömnfunktionen igen. Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du har en komplett överblick över din sömn.

Din sömn är lättpåverkad. Du kommer förmodligen att bli överraskad över hur mycket en blöt krogrunda påverkar din sömnkvalitet. Å andra sidan kan du glädja dig åt förändringen när du följer alla I FORMs sömnråd.

Få ett aktivitetsarmband med sömnanalys till specialpris

Just nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Life Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att mäta din sömn har trackern även följande funktioner:

  • Stegräknare – som räknar alla dina steg – hela dagen

  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.

  • Intervallträning – alarm som styr dina intervaller, så du kan koncentrera dig på att träna – och inte på att räkna minuter.

  • Klocka – vanlig digital klocka med flera smarta alarmfunktioner.

Active Life Trackern har ett värde av 800 kr. Men du kan få den till mycket nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar över 900 kr!

SE ERBJUDANDE: Active Life Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se din nya Active Life Tracker i funktion:

Active Life Tracker håller både koll på din aktivitet och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den medföljande mobilappen. Då får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa. Beställ Active Life Tracker med stegräknare här.


Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar