Kvinna håller mobil i handen.

Inom en snar framtid kan du förmodligen kolla upp om du har hudcancer med mobilen.

© iStock

Snart kan din mobil upptäcka hudcancer

Forskare har utvecklat en datoralgoritm som kan upptäcka hudcancer lika effektiv som en hudläkare. Nu anpassas den till din mobil.

21 februari 2017 av Jeanette Linder

Snart finns det inga gränser för vad du kan göra med mobilen. I framtiden kanske du inte ens behöver gå till doktorn. Genom att plocka upp mobilen ur fickan kan du snart kolla igenom dig själv efter hudcancer. 

Forskare har byggt upp en databas med över 130 000 bilder av olika typer av hudcancer, som är en av de vanligaste cancerformerna.

Med hjälp av databasen tränade forskarna en datoralgoritm i att känna igen bilderna, vilket den redan från början klarade med stor precision.

Lika bra som en hudläkare

Därefter lät forskarna datorn tävla med 21 erfarna hudläkare om vem som var bäst på att upptäcka hudcancer utifrån totalt 370 bilder. Det visade sig att datorn var lika bra som läkarna inom de uppmätta kategorierna.

Den smarta algoritmen finns just nu bara på en dator, men nästa steg för forskarna är att utveckla en version som kan användas via mobilen. Det är lätt att göra, menar de. Men de tillägger också att algoritmen måste testas mer innan den är redo för bruk.

Kanske är du intresserad av