Förälskat par.


© iStock

Den värsta kärleksmyten du inte ska tro på

Du tror väl inte på den mest destruktiva kärleksmyten av alla? Låt oss då slå hål på den nu direkt!

21 februari 2017 av Anja Bruneskjold

Den värsta myten om kärlek är att vi blir förälskade och att vi förblir i den fasen för alltid. Därför blir vi besvikna när det inte visar sig vara så. Forskarna har delat in kärlek i fyra faser. Undersökningar visar nämligen att kärlek består av de här sakerna: vi väljer en partner, vi blir förälskade, vi går ur förälskelsen och till slut älskar vi.

När vi väljer partner

Den här fasen börjar redan när vi är barn och fortsätter tills vi träder in i förälskelsefasen. Det är under de här åren som vi definierar vilken typ av partner vi vill ha, och mycket är redan förutbestämt i hjärnan. 

När vi förälskar oss

Det är här som vi tror att förälskelsen varar för evigt. Det beror på det dopamin som kroppen utsöndrar när vi är i tillstånd av lycka. Det är också här som vi är blinda för fel och brister hos vår partner. Därför blir vi också besvikna när vi inte längre är förälskade. Det är också här som hjärnan utsöndrar ämnen som gör det svårt att sova, ger dig hjärtklappning och känslor av oro och svartsjuka. 

När förälskelsen försvinner

Här börjar hjärnan återigen uppföra sig normalt och vi ser kanske några brister hos den partner vi har valt. Det är inte slutet på förhållandet, men stadiet innan äkta kärlek.

Den äkta kärleken

Kemikalier i hjärnan får oss att känna att vi verkligen har valt den rätta partnern. Om vi inte har lämnat efter förälskelsen. För den har som regel gått över för länge sedan. Denna kärlek kan vara för evigt – i motsats till förälskelsen. Den myten har du slutat tro på för länge sedan när du kommit hit.

Kanske är du intresserad av