Så genomskådar du en lögn – VARJE GÅNG

Några få enkla knep hjälper dig att avslöja en lögnare – se dem här!

22 november 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Alla människor ljuger lite då och då – även om de aldrig skulle medge det. Vissa lögner är stora, medan andra är vita lögner. Oavsett vad folk ljuger om så kan du genomskåda lögnen med de här knepen. 

Från sida till sida

När vi ljuger så rör sig ögonen från sida till sida. Det är en kvarleva sedan lång tid, och vi gör det för att söka efter en flyktväg. 

Fler blinkningar

Normalt blinkar vi mellan 5 och 6 gånger i minuten. När vi ljuger eller är under annan typ av press så blinkar vi oftare. Man ska dock vara uppmärksam på att detta skiljer sig från person – men hur ofta man blinkar kan ändå vara en indikator på att man ljuger.

Att röra vid sitt ansikte

När vi ljuger sker det en kemisk reaktion i kroppen, som gör att vi rör oss själva i ansiktet. Det kan exempelvis vara att klia sig vid tinningen eller på näsan.  

Smala läppar

En lögn kan få munnen att bli torr och det gör att vi lätt kniper ihop läpparna för att generera mer saliv. 

Att nicka eller skaka på huvudet

Överraskande många skakar felaktigt på huvudet när de ljuger. Till synes är det svårt att nicka åt sin egen historia när man inte säger sanningen. 

Vilken sida?

En person som är högerhänt tittar normalt upp till vänster när man får en fråga. Detta för att hämta in ett visuellt minne. Om personen tittar upp till höger, då kan det vara för att hitta på en historia. 

Tydligheten och riktigheten i tecknen är dock mycket olika från person till person. 

Kanske är du intresserad av