Kvinna har huvudvärk och håller sig för huvudet.
© Colourbox

Kvinnor är större hypokondriker än män

Det är bara inom ett område som män klagar mer än kvinnor när det gäller sjukdomar.

12 september 2016 av Anja Bruneskjold

Även om forskning tidigare har visat att män klagar över – och också drabbas mycket hårdare än kvinnor av – exempelvis influensa, så tyder ny forskning på att kvinnor generellt är betydligt större hypokondriker än män. 

För även om mäns celler inte alls är lika motståndskraftiga mot influensavirus, är de alltså inte alls lika stora hypokondriker som kvinnor.

Ny forskning från brittiska Office og National Statistics, där hela 750 000 människor deltog, visar att kvinnor i högre grad än män är villiga att beteckna deras tillstånd som ”inte bra” eller bara ”ganska bra”.

I undersökningen såg man ett samband mellan kvinnor – där man antingen kunde märka en form av ångest eller depression – och deras behov av att prata om fysiska hälsoproblem som huvudvärk, ledsmärtor och ont i bröstet. 

Dessutom kom forskarna fram till att kvinnor i betydligt högre grad än män ofta misstänker att de har drabbats av någon sjukdom. Och då har kvinnorna en MYCKET större tendens att söka läkare. 

Män dör oftare av sjukdom än kvinnor

Rent biologiskt är män byggda för att vara mindre känsliga än kvinnor för att bättre kunna ta hand om familjen. Men även om kvinnor ofta är rädda för att drabbas av allvarliga sjukdomar, så är det mycket vanligare att män mister livet på grund av sjukdom. 

Möjligtvis finns det ett samband mellan mäns död och sjukdom och deras ovilja att gå till doktorn, där eventuella förstadier av olika sjukdomar skulle kunna upptäckas. 

Kanske är du intresserad av