Kvinna äter ensam med smartphone.
© iStock

Hemligheten som får maten att smaka bättre

Sätter du också på tv:n när du äter själv? Stäng då av. Du upplever nämligen större matglädje och äter bättre om du tittar i en spegel medan du äter.

28 augusti 2017 av Karen Vedel

Människan gillar maten mer och äter bättre när vi äter tillsammans med andra. Det är ingen nyhet. 

Nu visar forskning att en spegel har samma effekt ­– och att tv-tittande verkar tvärtom.

Det skriver The Telegraph.

Det var en grupp japanska forskare som bestämde sig för att studera fenomenet "matglädje och gemenskap", så kallad social facilitering.

Frågan var om man kunde få samma positiva effekt genom att placera en spegel framför den som äter och lura hjärnan att tro att det är en annan person. 

Postdoc Ryuzaburo Nakata från Nagoya University förklarar:

"Vi ville hitta den nedre gränsen för social facilitering under måltider. Behöver en annan person vara där rent fysiskt, eller räcker det med ett tecken på närvaro?"

16 deltagare mellan 65 och 74 år medverkade i studien. De fick utvärdera smaken på popcorn som antingen var saltade eller smakade karamell. Först satt deltagarna ensamma framför en spegel och därefter fick de sitta framför en skärm som visade dem när de åt.

Skillnaderna på deras upplevelser var markanta. Spegeln ökade sötman med 25 procent, hur gott det var med 21 procent och kvaliteten med 12 procent.
Med andra ord: Framför spegeln smakade inte maten bara bättre, utan deltagarna åt också mer av den.

I en annan studie bytte man ut spegeln mot bilder av de ätande deltagarna och forskarna kunde konstatera att bilderna också hade en positiv effekt på upplevelsen av måltiden.

Forskarna hoppas att resultatet kan hjälpa ensamma äldre att känna större matglädje och äta bättre.

Kanske är du intresserad av