Kvinna gäspar.

Gäääsp ... En gäspning smittar inte bara, den avslöjar även hur smart du är.

© iStock

Din gäspning avslöjar hur smart du är

Gäääsp … Försöker du dölja din stora gäspning? Strunta i det. Hur länge du gäspar säger nämligen en del om hur många hjärnceller du har.

11 oktober 2016 av Irene Brøndum

Långa gäspningar är lika med en stor och komplex hjärna. Korta gäspningar är lika med det motsatta. Det har amerikanska forskare kommit fram till genom att studera Youtube-videoer av 29 olika gäspande djur och människor. 

Djur med små hjärnor och få neuroner i hjärnbarken gäspar kortare tid än djur med större hjärnor och fler neuroner. Möss gäspar t ex i mindre än en halv sekund. 

Därför varar människors gäspande längst

Stora däggdjur, som elefanter, har stora hjärnor, men slår ändå inte oss människor som gäspar i genomsnitt i hela 6,5 sekunder.

Det beror på att vi människor har allra flest neuroner i hjärnbarken. Forskarnas teori är att syftet med vårt långvariga gäspande är att öka blodgenomströmningen och kyla ner våra många neuroner, så vi blir pigga. 

Därför smittar det när man gäspar

Börjar du gäspa när du läser den här artikeln? Det är helt normalt. På samma sätt reagerar ungefär hälften av oss när vi ser andra gäspa. Gäspande smittar extra mycket om du känner och gillar den person som gäspar.

Man vet inte riktigt anledningen till att gäspningar smittar så tydligt, men några forskare menar att det historiskt sett kan ha hjälpt till med att rätta in dygnsrytmen i flocken. Man ser nämligen samma mönster hos stora däggdjur som chimpanser och hundar. 

Källa: Biology Letters

Kanske är du intresserad av