Blond kvinna som är glad.
© iStock

Denna färgen på mat gör dig lyckligare

Så är det faktiskt! Färgen på det vi äter påverkar vår lycka. Och det handlar garanterat inte om den färg du tror.

10 april 2017 av Anja Bruneskjold

Nu är det vetenskapligt bevisat! Det finns faktiskt en färg som gör oss långt mer lyckliga om vi äter den som mat. Om vädret är grått, mörkt och tråkigt kan mat med den här färgen boosta ditt humör BÄTTRE än någon annan färg. OCH göra dig lyckligare än andra färger. 

Studien visar i varje fall att 70 procent av dem som deltog i försöket var lyckligare när de åt gul mat framför när de åt mat med vilken annan färg som helst. Forskarna menar att denna effekt kan härstamma från när vi var barn. Då förknippade vi färgen gul med solsken och färgglada leksaker – alltså något positivt, som vi blir glada av, både då och nu.

Gul är alltså färgen vi pratar om. Så varför inte prova att äta mer gul mat? Från och med nu kommer vi att smaska i oss majs, ananas, gurkmeja, bananer och andra gula matvaror.

I försöket visade det sig också att många av personerna var mycket snabbare på att svara på frågor, än de som åt mat i andra färger än gult.

Utöver den gula färgen reagerade försökspersonerna även på färger som röd och brun. Färger som inte är lika färgstarka och glada som gult – men som i gengäld gjorde matlagningen lite lättare.

Källa: Hälsoliv och metro.co.uk

Få ett snyggt träningsset från Kari Traa till ett superbra pris tillsammans med I FORM. Läs mer här

Kanske är du intresserad av