Kvinna och man äter middag.

Lite kärlek i maten får den att smaka extra gott.

© iStock

Därför smakar mammas mat bäst

Forskare ger ett tips till matlagningen: Stoppa ner lite kärlek i grytan så smakar maten bättre!

14 december 2016 av Jeanette Linder

Om du tycker att maten från mammas grytor alltid smakar himmelskt är det inte nödvändigtvis för att hon är en mästerkock. Det beror på att hennes hemliga ingrediens är kärlek. 

Den hemliga ingrediensen

I en ny studie har det visat sig att mat faktiskt smakar bättre när den är lagad med kärlek. I studien fick två testgrupper två identiska måltider, men under olika omständigheter. 

Den första gruppen fick maten serverad i ett hemtrevligt rum och med information om att maten var lagad med stor omsorg och efter speciella familjerecept. Den andra gruppen placerades i en spartanskt inredd lokal och utan någon information om maten. 

Resultatet

Även om det var samma mat var skillnaden i upplevelser tydlig mellan de två grupperna. 

Deltagarna fick värdera middagen på en skala från 1–5 och här fick maten hela 4,3 i den grupp som trodde på att maten vara lagad med kärlek. I den andra gruppen lyckades middagen bara nå upp till 3,4 på skalan. 

Kanske är du intresserad av