Barn kysser kvinna.

Blandar du också ihop dina barns namn? Se vad det beror på.

© iStock

Därför säger du fel namn till folk

Blandar du också ihop dina barns och väninnors namn? Nu förklarar en ny undersökning vad som händer i hjärnan.

13 augusti 2017 av Irene Brøndum

Patrik, Hugo, Otto – nej, jeg menar Noah. Du vet ju förstås vad din son heter så varför i hela friden räknar du upp alla dina familjemedlemmars namn, inklusive hundens, när du ropar på honom? 

Fenomenet kallas misnaming och är enligt en ny amerikansk undersökning mycket vanligt. Speciellt hos mammor.

Enligt forskare gör hjärnan ett kartotek där den delar in de människor vi känner i olika kategorier beroende på de relationer vi har till dem.


När vi ska hämta ett namn i kartoteket händer det alltså ganska ofta att vi får fram fel namn. Oftast blandar vi ihop våra familjemedlemmars namn men plötsligt säger vi en kollegas namn till dottern, även om namnen inte ens påminner om varandra eller de är lika till utseende. Omvänt kan vi lätt förväxla goda vänners namn, men vi kallar dem sällan för mamma. 

Den här tillfälliga minnesförlusten är dock inget att bli orolig över, det är inget tecken på att du håller på att drabbas Alzheimers eller demens. Tvärtom är det ett tecken på att du har många nära relationer att hålla koll på.

Källa: Quartz

I FORM rekommenderar

Om du drabbas av skador är det viktigt att både din träning och dina träningskläder är anpassade efter det. För hård belastning eller kläder som inte håller dig varm och torr, kan göra att skadan blossar upp igen i onödan.

Se därför till att vara klädd efter väder. Vid skador i knän, ljumske eller återkommande muskelbristningar är det en bra idé att skaffa ett par kompressionstights som kan ge stöd när du tränar.

De här funktionella vinterlöpartightsen från Active Fit säkerställer både optimal komfort och passform. Tightsen är en i varm vinterkvalitet som andas, och det är reflexer både bak och fram så att du syns i mörkret. Det svettransporterande materialet håller din kropp torr och vältempererad under träningen. Materialet är mycket behagligt och med platta sömmar som inte irriterar huden. Dessutom är modellen försedd med en praktisk nyckelficka, reflexer och resår i midjan. Just nu kan du få de ergonomiska tightsen tillsammans med 4 nummer av I FORM och spara över 600 kronor.

Ja tack, visa mig erbjudandet. 

Kanske är du intresserad av