Kvinna gråter, blundar.
iStock


© iStock

Därför gråter vissa lättare

Har du närmare till gråt än många andra? Då finns det kanske en naturlig forklaring. Se här!

5 januari 2017 av Anja Bruneskjold

Om du inte själv har väldigt nära till gråt och lätt gråter över minsta lilla, så känner du garanterat någon som gör det. Men det beror inte på att man är så mycket känsligare än andra människor. Enligt experter har nämligen människor som tidigare i livet har utsatts för trauma närmare till gråt än andra.

Forskare har hittat ett samband mellan gränsen där man börjar gråta och påverkan från hormoner på grund av övergångsåldern eller för att man befinner sig i slutet av sin menscykel. Kvinnor kan också ha lättare för att gråta om de äter p-piller – enbart på grund av pillrens innehåll av hormoner, som påverkar kroppen till att bli känsligare och mer lättpåverkad.

På ett mer generellt plan kan också sömnbrist och stress påverka oss mentalt så att vi gråter över minsta lilla. Även om du inte är typen som har nära till gråt, kan du alltså få lättare att gråta än du brukar.

Upplever du att det är ett problem kan du försöka slappna av och gå och lägga dig tidigare. Annars kan det vara bra att varva ner med yoga eller meditation.

Det är dock inte alltid dåligt att gråta. Tidigare studier har visat att tårar både kan ha en förlösande och humörboostande effekt. Kontakta dock din läkare om du är mycket mer gråtmild än vanligt. Det kan vara symptom på depression.

Kanske är du intresserad av