Arg kvinna skriker.
© iStock

6 saker du aldrig ska göra när du är arg

Hör du till dem som "samlar på hög" för att sedan explodera och bli jättearg? Det är inte så smart.

13 januari 2017 av Anja Bruneskjold

Det är olika hur vi hanterar ilska. Vissa samlar på hög och sedan kommer allt ut på en gång. Hör du till dem som har svårt att behärska dig? Då bör du läsa mer här. Vi har gjort en lista över 6 saker du aldrig bör göra när du är arg. 

1. Du äter

Det dämpar ilskan om du får mat i magen. Men dessvärre har vi en tendens att välja dålig mat som innehåller massor av socker, osunt fett och många kolhydrater. Det optimala är att vänta med att äta tills vreden har lagt sig. 

2. Du dricker alkohol

Det kan vara frestande att ta ett glas vin eller en öl när man är arg och på dåligt humör. Men alkohol har absolut motsatt effekt. Du blir sällan mer förnuftig när du dricker alkohol och du riskerar att göra något som du sedan får ångra. 

3. Du går in på sociala medier

Är du säker på att du inte ångrar den dumma bilden eller den arga statusuppdateringen imorgon?

4. Du skriver mejl

På samma sätt som med sociala medier kan du lätt skriva något som du kommer att ångra. Och när du väl har tryckt på ”skicka”-knappen, finns det ingen återvändo.

5. Du bygger upp ilskan

Oftast är det bäst att släppa ut vreden direkt. Forskning visar att människor som går och bygger upp ilska, ofta kan bli mer aggressiva när de väl släpper den lös.

6. Du ger dig inte

En arg diskussion kräver ofta en paus. Bara 10 minuter kan räcka. Använd tiden för att samla dina tankar, så du i stridens hetta inte säger en massa saker som du kommer att få ångra.

Kanske är du intresserad av