Deprimerad kvinna tittar ut genom ett fönster.
© iStock

4 matvaror som gör dig mer deprimerad

Är du lite deprimerad? Då blir det värre om du äter detta.

12 juni 2017 av Anja Bruneskjold

Om du är lätt deprimerad så är det några matvaror som du verkligen bör undvika. Annars kan du bli mer deprimerad.

Småkakor

Du tänker kanske inte så mycket på att småkakor innehåller mycket raffinerade kolhydrater och massor av socker, men det är verkligen inte bra för din sinnesstämning. Du blir lite gladare på kort sikt, men när det höga blodsockret sjunker kan det bli mycket värre än det var innan. 

Försök istället att äta fullkorn och grönsaker och frukt som minskar risken för depression.

Energidrycker

Den här typen av drycker är fullspäckade med koffein. Och för mycket koffein är förknippat med ångest och depression. Därför är det ingen bra idé att dricka energidrycker om du är lite deprimerad. Energidrycker innehåller också massor av vitt socker som också gör dig ännu mer nere.

Alkohol

Det kan säkert vara så att du slappnar av lite efter några glas vin, men tyvärr påverkar alkohol också din hjärna negativt. Och det kan alltså förvärra en mild depression. Dessutom kan alkohol göra en redan existerande ångest värre, påverka din hjärtrytm negativt och rent generellt få dig att må sämre än innan.

Aspartam

Aspartam hittar du som sötningsmedel i bl a lightläsk som ersättning för socker. Forskare från University of Northwestern Ohio har konstaterat att försökspersoner som fick aspartam mådde psykiskt mycket sämre än de gjorde innan. Studien fick snabbt avbrytas då några försökspersoner till och med fick självmordstankar.

Kanske är du intresserad av