Kvinna svettas på löpband.

Det är inte ditt kön som bestämmer hur mycket du svettas, visar ny forskning.

© iStock

Mytdödare: Kvinnor svettas lika mycket som män

Tror du att du svettas mindre för att du är kvinna, kan du tänka om nu. Det är nämligen inte ditt kön som avgör hur mycket du svettas, visar en ny studie.

7 mars 2017 av Maria Albøg Jespersen

Att svettas är ett helt naturligt sätt för kroppen att kyla ner sig själv på, men det är få kvinnor som kan tänka sig att de svettas mer än männen gör.

Tror du också att män svettas mer än kvinnor så har du faktiskt fel. Hur mycket du svettas har nämligen inget med ditt kön att göra, men däremot med storleken på din kropp. 

Det är åtminstone slutsatsen i en stor studie från University of Wollongong i Australien, som nyligen publicerades i Experimental Physiology.

I undersökningen fick 60 testpersoner, varav 36 var män och 24 kvinnor, med olika kroppstyper utföra samma fysiska aktiviteter i 28 graders värme och med en luftfuktighet på 36 procent. 

Flera faktorer spelar in

När kroppen vill kyla ner sig själv kan den göra det både genom att svettas och genom att öka kroppens blodgenomströmning. Därför mätte man också bägge delarna hos testpersonerna.

Resultatet av undersökningen visade att de kraftiga testpersonerna svettades mer än de slanka. De slanka hade i gengäld större blodgenomströmning jämfört med de kraftiga. Kort sagt: Ju större kroppsyta testpersonerna hade, desto mer svettades de.

Forskningen utesluter inte att män kan svettas mer än kvinnor vid samma mängd träning, men det är inte könet som är avgörande. Hur mycket en människa generellt svettas beror dessutom på kondition, klädsel, antalet svettkörtlar och temperaturen i lokalen.

Kanske är du intresserad av