Förkyld kvinna i sängen.
© iStock

Ska jag äta när jag är sjuk?

Ingen av oss har speciellt mycket aptit när vi är sjuka, men vad är det bästa att göra om man vill bli frisk?

6 december 2016 av Anna Sjøstrøm

Aptiten är sällan på topp när vi blir sjuka, men samtidigt har vi hört det gamla rådet om att försöka äta lite om vi vill bli friska. Forskning har dock visat att det inte alltid är det bästa. 

Virus kontra infektion

Även om många av oss tror att vi behöver äta lite för att bli friska när vi är sjuka, så stämmer det inte alltid. Forskning har nämligen visat att det är skillnad på om man har ett virus eller en infektion. 

Forskare från Yale University har undersökt hur möss reagerade på att äta när de hade ett virus respektive en infektion. Resultatet visade att mössen blev bättre av att äta när de hade ett virus, men att tillståndet tvärtom förvärrades när de åt och hade en infektion.

 

När och vad ska jag äta?

Har du ett virus som förkylning eller influensa är det alltså en bra idé att stärka dig själv med lite mat.

Däremot kan det vara bra att låta kroppen vila om den lider av en infektion som t ex matförgiftning – i varje fall när det kommer till mat med socker i. Så det gamla goda rådet om cola och andra sockerhaltiga matvaror när du har magsjuka är inget råd du ska följa, enligt undersökningen.

Undersökningen visade också att det kan ha en god effekt att äta mat med fett och protein om man lider av en maginfektion. Viktigast av allt är dock att dricka mycket vatten.

Med Dermalogicas skandinaviska bästsäljare får din trötta vinterhud tillbaka sin glöd. Få 4 nummer av I FORM + hudprodukten här.

Kanske är du intresserad av