Fisk minskar diabetesrisken

Ät fisk minst två gånger i veckan och sänk risken att drabbas av diabetes.

5 juli 2010 av I FORM

Sunda fleromättade omega-3-fettsyror, det vill säga fiskoljor, är ett viktigt vapen mot hela det komplex av sjukdomar som delvis beror på kronisk inflammation i kroppen, bland annat diabetes. Fiskoljorna skyddar också mot flera av diabetesens följdsjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar.

Fet fisk är bäst

De bästa källorna på matbordet är fet fisk som lax, makrill, sill, öring och sardin. Ät fisk minst två gånger i veckan och gärna ännu oftare för att uppnå maximalt skydd. Om du i stället tar tillskott som kapslar eller tran, måste du ta minst 1 500 mg omega-3 om dagen.

Samtidigt är det viktigt att du håller nere intaget av omega-6- fettsyror eftersom balansen mellan omega-3 och omega-6 är mycket avgörande för om du drabbas av inflammationssjukdomar eller inte. Omega-6 är växtoljor som ofta finns i förädlade livsmedel. Välj om möjligt naturliga livsmedel.

Kanske är du intresserad av