© Colourbox

Därför vaknar du upp badandes i svett

Hör du till dem som vaknar upp i ett hav av svett? Så här undviker du det!

12 juli 2016 av Anja Bruneskjold

De flesta har upplevt hur det är att vakna upp badandes i svett. Men om du svettas så mycket att det är ett problem för dig, bör du vara speciellt uppmärksam.

Enligt en undersökning gjord av Journal of Family Practice berättade 41 procent av deltagarna att de minst en gång den senaste månaden hade vaknat upp badandes i svett.

Men vad beror detta egentligen på?

För lågt blodsocker

En bieffekt av för lågt blodsocker är t ex jobbiga, svettiga nätter. Därför kan det hjälpa om du hela tiden ser till att hålla ditt blodsocker stabilt.

Låg östrogenhalt i kroppen

För kvinnor som äter p-piller eller är i övergångsåldern kan östrogennivån i kroppen vara mycket låg eller skiftande. Det betyder att man ibland kan svettas häftigt på natten.

Du tar medicin

Om du regelbundet äter medicin är det högst sannolikt att du ofta vaknar genomblöt av svett. En undersökning visar t ex att 22 procent av de som tar antidepressiv medicin lider av häftiga svettningar på natten.

Det finns också andra och mindre allvarliga orsaker till att du vaknar upp genomsvettig. Det här kan du göra för att slippa svettas på natten:

  • Sänk temperaturen i ditt sovrum. Det bör inte vara mer än 22 grader varmt.

  • Sov naken – eller i så lite kläder som möjligt.

  • Undvik kryddstark mat och alkohol

  • Undvik stress

Svettas du så mycket att det blir besvärande, ta då kontakt med en läkare för att få hjälp.

Kanske är du intresserad av